Voorbeeld voorwoord profielwerkstuk

Voorbeeld voorwoord profielwerkstuk

Moet je een profielwerkstuk inleveren voor school? Dan wordt waarschijnlijk van je verwacht dat je een voorwoord schrijft. Sommige mensen schudden een voorwoord zó uit hun mouw, anderen vinden dit een stuk lastiger. Gelukkig bieden wij uitkomst met een handig voorbeeld voorwoord profielwerkstuk. Je kunt deze gebruiken als inspiratie voor je eigen profielwerkstuk (PWS). We raden je wel aan om je voorwoord aan te passen aan jouw situatie, want als je het letterlijk kopieert kun je natuurlijk in de problemen komen.

Het voorwoord is een korte, persoonlijke tekst waarin de lezer jou leert kennen. Ook kun je in het voorwoord altijd goed aangeven wat voor jou de reden was om een bepaald onderwerp te kiezen. In een goed voorwoord vind je de volgende dingen terug:

  • Waar gaat het profielwerkstuk over?
  • Wat was de aanleiding om dit onderwerp te kiezen?
  • Benoem alle personen die jou geholpen hebben bij het schrijven en onderzoeken.
  • Afsluiten met je naam, plaatsnaam en de datum.

Voorbeeld voorwoord profielwerkstuk

We geven nu een voorbeeld van een voorwoord voor je profielwerkstuk.

Voorwoord

Toen ik een onderwerp moest gaan kiezen voor mijn profielwerkstuk wist ik direct welk vak ik wilde kiezen: Geschiedenis. Ik ben al sinds mijn jonge jeugd gefascineerd door de Vietnamoorlog en wist meteen: hier moet mijn profielwerkstuk over gaan.

Natuurlijk zou dat een erg algemeen onderwerp zijn. Daarom moest ik kiezen voor een specifieker thema binnen het onderwerp. Al snel kwam ik op de hoofdvraag over het “waarom” van deze oorlog. Ik denk namelijk dat deze vraag mij altijd het meest heeft bezig gehouden.

Ik wil mijn ouders graag bedanken voor hun uitgebreide steun en hulp bij het opzoeken van informatie over de Vietnamoorlog. Ook wil ik mijn oom Niels bedanken voor het mij contact brengen met Nguyen Loc, een Vietcong-veteraan die in de Vietnamoorlog gevochten heeft. Op zijn beurt wil ik de heer Loc bedanken voor de tijd die hij nam om een interview af te geven. Ik besef me dat dit voor hem niet makkelijk moet zijn geweest.

Ik wens je veel leesplezier toe!

Rianne Cornelissen
Geldermalsen, 3 maart 2021

Lees ook: Voorbeeld nawoord profielwerkstuk

Tot slot

Zoals je kunt zien is het voorwoord dé plek om te vertellen waarom je voor het onderwerp voor je profielwerkstuk hebt gekozen. Ook kun je hier al mensen bedanken voor hun hulp, tijd en/of energie die ze hebben gestoken om jou te helpen en/of begeleiden.

Het voorwoord is niet de plek voor een inhoudelijke introductie van je onderwerp. Hiervoor is juist de inleiding bedoeld. Het voorwoord is meer een persoonlijke ‘introductie’, waarin de lezer niet alleen kennis maakt met het onderwerp, maar óók juist met de schrijver en zijn/haar link met het onderwerp.

Handig?


Deze pagina werd gepubliceerd in februari 2021.