Heb je een bekeuring gekregen van een instantie, bijvoorbeeld het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en wil je hier bezwaar tegen maken? Op deze pagina leggen we je uit hoe je dat het beste kunt doen en geven we een voorbeeld bezwaarschrift bekeuring dat je kunt gebruiken om zelf een goede brief te schrijven. Die kun je vervolgens naar de betreffende instantie sturen om bezwaar te maken tegen hun beslissing.
Inhoud
Wanneer bezwaar maken met een bezwaarschrift?
Tegen een bekeuring kun je in bezwaar gaan als je het niet eens bent met de beslissing van de bevoegde instantie. Als je bijvoorbeeld een verkeersboete of een parkeerboete hebt ontvangen, maar jij kunt aantonen dat dit onterecht is. Door een bezwaarschrift te schrijven, dwing je de betreffende instantie om hun beslissing te heroverwegen. Dit is vaker succesvol dan veel mensen denken. Veel instanties werken volledig geautomatiseerd en vaak komt er geen mens aan te pas bij het uitschrijven van een bekeuring. Door middel van het bezwaarschrift dwing je de instantie eigenlijk om er door een mens naar te laten kijken. Zo heb je iets meer kans dat jouw bekeuring ongedaan wordt gemaakt.
Natuurlijk is de kans zeer aanwezig dat een bekeuring gewoon blijft staan. Maar niet geschoten is altijd mis, zegt men wel eens. Een bezwaarschrift indienen kan hoe dan ook nooit kwaad. Wel belangrijk is dat je de bekeuring gewoon betaalt, óók als je het er niet mee eens bent. Het bezwaarschrift is bedoeld om het geld terug te vragen, niet om helemaal niet te hoeven betalen. Betaal dus wel gewoon en op tijd. Dit om te voorkomen dat je allerlei extra incasso- en/of aanmaningskosten moet betalen.
Voorbeeld bezwaarschrift bekeuring
We laten nu een voorbeeld zien van een bezwaarschrift tegen een bekeuring. Je mag dit voorbeeld natuurlijk hergebruiken, maar pas dan wel de tekst aan aan jouw eigen situatie.
Amsterdam, 19 november 2022
Betreft: Bezwaar tegen besluit 1234567890
Geachte heer/mevrouw,
Op 13 november jl. ontving ik ik van u een bekeuring voor parkeren zonder te betalen aan de Langestraat te Leiden op 13 oktober 2022 om 13:44 uur. Het ging hierbij om een Fiat Punto met kenteken AZ-22-RC.
Ik meen dat uw beslissing onjuist is, aangezien dit voertuig niet van mij is. Ik verzoek u daarom het RDW te raadplegen en de beslissing te herzien.
Ik verzoek u om de beschikking ongedaan te maken en het bedrag van de beschikking (à 87 euro) terug over te maken op mijn IBAN NL22INGB0001234567 t.n.v. heer A.L. Schuurmans.
In afwachting van uw schrijven verblijf ik.
Hoogachtend,
A.L. Schuurmans, geboren op 1-2-1977 te Meerssen.
In het geval hierboven is de reden natuurlijk zeer geldig. Als je een bekeuring ontvangt voor een voertuig dat niet van jou is, is de kans groot dat jouw bezwaar zinvol is. Maar ook voor andere situaties kan het zeker geen kwaad om het te proberen.
Bezwaar maken: procedure
Je kunt binnen zes weken na het ontvangen van een bekeuring (van het CJIB) bezwaar maken bij de Officier van Justitie. Vaak kan dit ook online (via deze website), maar als je het liever via een brief doet, kan dat ook. Je moet dan je naam, adres, geboortedatum en woonplaats in de brief opnemen. Ook is het belangrijk dat je het CJIB-nummer noteert en uitlegt waarom je bezwaar maakt.
Uiteraard moet je de brief ook ondertekenen en voorzien van een datum. Voeg ook een kopietje bij van de boete die je hebt ontvangen, en verstuur het vervolgens naar:
Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM)
t.a.v. Afdeling Mulder
Postus 50000
3500 MJ Utrecht
Zodra je bezwaar hebt gemaakt, krijg je automatisch ook uitstel van betaling totdat er een beslissing is genomen door de OvJ (Officier van Justitie). Heb je al wel betaald? Vermeld dan in je bezwaarbrief je rekeningnummer (IBAN) zodat men weet naar welk rekeningnummer ze het bedrag kunnen overmaken als de Officier van Justitie jou in het gelijk stelt.
In beroep gaan
Heeft de Officier van Justitie jou geen gelijk gegeven na het ontvangen van je bezwaarschrift? Dan kun je twee dingen doen: de situatie accepteren en de boete betalen óf in beroep gaan bij de kantonrechter. Dit moet je doen binnen zes weken vanaf de beslissing van de Officier van Justitie.
Let op: In beroep gaan kan in principe alléén als je de boete hebt betaald. Als je niet kunt betalen geldt dit niet, maar dit moet je dan wel toelichten in je brief aan de kantonrechter.
Mulderboete
Er is een belangrijk verschil tussen een strafbeschikking of een zogenaamde mulderboete. Voor een boete die onder de wet Mulder valt, kun je vaak online bezwaar maken bij bijvoorbeeld het CJIB (via deze website).
Een boete via de wet Mulder krijg je bijvoorbeeld als je 10 kilometer per uur te hard hebt gereden, of als je geflitst wordt bij een rood stoplicht.
Voor zwaardere overtredingen, zoals méér dan 50 km/u te hard rijden of rijden onder invloed van heel veel alcohol, krijg je geen Mulderboete maar een strafbeschikking. Dit zijn vaak situaties waarbij je rijbewijs wordt ingevorderd. Je kunt hier niet zomaar bezwaar tegen maken zoals je dat bij een normale verkeersboete kunt doen. In het geval van een strafbeschikking kun je wel “in verzet gaan” bij het Openbaar Ministerie. Hoe je dit doet dat lees je op de website van het Openbaar Ministerie.
Veel gestelde vragen
We beantwoorden nu wat veel gestelde vragen over het voorbeeld bezwaarschrift bekeuring.
Dit is afhankelijk van de instantie waarbij je bezwaar maakt. In het algemeen adviseren wij om het zo snel mogelijk te doen.
Dit is aan te raden, vooral als je al dicht tegen de uiterste datum aan zit om bezwaar te maken. Met een aangetekende brief weet je zeker dat de post is aangekomen en kan hier dus geen misverstand over ontstaan. Lees ook: Wanneer moet je een brief per aangetekende post versturen?
Dat ligt er heel sterk aan in hoeverre je een geldige reden hebt om in bezwaar te gaan tegen de beslissing. In het voorbeeld hierboven is de kans van slagen natuurlijk behoorlijk groot, maar ook bij andere situaties is het zeker niet kansloos.
Ja, je moet altijd betalen, óók als je bezwaar maakt. Zo voorkom je dat je allerlei extra incassokosten moet gaan betalen. Het is beter om gewoon (op tijd) te betalen en de kosten vervolgens terug proberen te vorderen.
Geef een reactie