Voorbeeld bezwaarschrift bekeuring

Voorbeeld bezwaarschrift bekeuring

Heb je een bekeuring gekregen van een instantie, bijvoorbeeld het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en wil je hier bezwaar tegen maken? Op deze pagina leggen we je uit hoe je dat het beste kunt doen en geven we een voorbeeld bezwaarschrift bekeuring dat je kunt gebruiken om zelf een goede brief te schrijven. Die kun je vervolgens naar de betreffende instantie sturen om bezwaar te maken tegen hun beslissing.

Wanneer bezwaar maken met een bezwaarschrift?

Tegen een bekeuring kun je in bezwaar gaan als je het niet eens bent met de beslissing van de bevoegde instantie. Als je bijvoorbeeld een verkeersboete of een parkeerboete hebt ontvangen, maar jij kunt aantonen dat dit onterecht is. Door een bezwaarschrift te schrijven, dwing je de betreffende instantie om hun beslissing te heroverwegen. Dit is vaker succesvol dan veel mensen denken. Veel instanties werken volledig geautomatiseerd en vaak komt er geen mens aan te pas bij het uitschrijven van een bekeuring. Door middel van het bezwaarschrift dwing je de instantie eigenlijk om er door een mens naar te laten kijken. Zo heb je iets meer kans dat jouw bekeuring ongedaan wordt gemaakt.

Natuurlijk is de kans zeer aanwezig dat een bekeuring gewoon blijft staan. Maar niet geschoten is altijd mis, zegt men wel eens. Een bezwaarschrift indienen kan hoe dan ook nooit kwaad. Wel belangrijk is dat je de bekeuring gewoon betaalt, óók als je het er niet mee eens bent. Het bezwaarschrift is bedoeld om het geld terug te vragen, niet om helemaal niet te hoeven betalen. Betaal dus wel gewoon en op tijd. Dit om te voorkomen dat je allerlei extra incasso- en/of aanmaningskosten moet betalen.

Voorbeeld bezwaarschrift bekeuring

We laten nu een voorbeeld zien van een bezwaarschrift tegen een bekeuring. Je mag dit voorbeeld natuurlijk hergebruiken, maar pas dan wel de tekst aan aan jouw eigen situatie.

Amsterdam, 19 november 2022

Betreft: Bezwaar tegen besluit 1234567890

Geachte heer/mevrouw,

Op 13 november jl. ontving ik ik van u een bekeuring voor parkeren zonder te betalen aan de Langestraat te Leiden op 13 oktober 2022 om 13:44 uur. Het ging hierbij om een Fiat Punto met kenteken AZ-22-RC.

Ik meen dat uw beslissing onjuist is, aangezien dit voertuig niet van mij is. Ik verzoek u daarom het RDW te raadplegen en de beslissing te herzien.

Ik verzoek u om de beschikking ongedaan te maken en het bedrag van de beschikking (à 87 euro) terug over te maken op mijn IBAN NL22INGB0001234567 t.n.v. heer A.L. Schuurmans.

In afwachting van uw schrijven verblijf ik.

Hoogachtend,
A.L. Schuurmans, geboren op 1-2-1977 te Meerssen.

In het geval hierboven is de reden natuurlijk zeer geldig. Als je een bekeuring ontvangt voor een voertuig dat niet van jou is, is de kans groot dat jouw bezwaar zinvol is. Maar ook voor andere situaties kan het zeker geen kwaad om het te proberen.

Veel gestelde vragen

We beantwoorden nu wat veel gestelde vragen over het voorbeeld bezwaarschrift bekeuring.

Hoe snel moet ik mijn bezwaar maken?

Dit is afhankelijk van de instantie waarbij je bezwaar maakt. In het algemeen adviseren wij om het zo snel mogelijk te doen.

Moet ik mijn bezwaarschrift versturen per aangetekende post?

Dit is aan te raden, vooral als je al dicht tegen de uiterste datum aan zit om bezwaar te maken. Met een aangetekende brief weet je zeker dat de post is aangekomen en kan hier dus geen misverstand over ontstaan.

Hoe groot is de kans dat mijn bezwaarschrift effect heeft?

Dat ligt er heel sterk aan in hoeverre je een geldige reden hebt om in bezwaar te gaan tegen de beslissing. In het voorbeeld hierboven is de kans van slagen natuurlijk behoorlijk groot, maar ook bij andere situaties is het zeker niet kansloos.

Ik ga een bezwaarschrift maken, moet ik de bekeuring dan nog betalen?

Ja, je moet altijd betalen, óók als je bezwaar maakt. Zo voorkom je dat je allerlei extra incassokosten moet gaan betalen. Het is beter om gewoon (op tijd) te betalen en de kosten vervolgens terug proberen te vorderen.


Deze pagina werd gepubliceerd in november 2022.