Voorbeeld ontslagbrief

Ontslag nemen kan een stressvolle aangelegenheid zijn. Je moet meestal rekening houden met een deadline, zoals minimaal één maand (of soms zelfs twee maanden) opzegtermijn.

Voorbeeld
Als je een opzegtermijn van één maand in je contract hebt staan en je wilt per 1 augustus ontslag nemen, dan dien je je ontslag uiterlijk in op 30 juni.

Voorbeeld Ontslagbrief

De manier waarop je ontslag neemt kan een groot verschil maken voor hoe de werkgever in kwestie terug zal denken aan de tijd met jou als werknemer.

Zo zullen sommige werkgevers je vragen om een zogeheten “exitgesprek”, waarin beide partijen feedback kunnen geven over de manier van samenwerken. Werkgevers doen dit omdat werknemers die weggaan, hierover vaak eerlijker durven te zijn.

Ontslagbrief voorbeeld

We zullen je nu een voorbeeld laten zien van een ontslagbrief. Je dient deze ontslagbrief uiteraard aan te passen aan jouw persoonlijke situatie!

Amsterdam, 20 juni 2020
Inzake: Beëindiging arbeidsovereenkomst

Geachte heer Jansen,

Bij deze wil ik u graag informeren dat ik per 1 augustus 2020 mijn dienstverband zou willen opzeggen en daarmee mijn ontslag aanbied, met inachtneming van de opzegtermijn van één maand.

Graag ontvang ik van u een bevestiging en informatie omtrent de verdere afhandeling. Ik sta uiteraard open voor een gesprek aangaande mijn ontslag.

Ik wil u hartelijk bedanken voor de prettige samenwerking en werkervaring.

Met vriendelijke groet,

Jan Peters

Eventueel kun je aan deze ontslagbrief nog een reden toevoegen voor je ontslag. Als je bijvoorbeeld een nieuwe baan hebt gevonden die betere uitzichten biedt, kun je dat als volgt opschrijven.

De reden voor mijn ontslag is dat ik een andere uitdaging heb gevonden, waarvan ik hoop dat die mijn carrière een nieuwe impuls kan geven.

Mocht de reden anders zijn, zoals een conflict, wees dan voorzichtig met hoe je dit opschrijft! Het feit dat je ontslag neemt betekent dat je het daarna achter je kunt laten. Doe dit dan ook en ga in een ontslagbrief niet natrappen. Mocht je uitgenodigd worden voor een exitgesprek, dan kun je deze gelegenheid gebruiken om feedback te geven. Doe dit echter opbouwend!

Kan ik mijn ontslagbrief mailen?

In principe kun je je ontslagbrief per e-mail sturen. Vraag dan wel nadrukkelijk om een ontvangstbevestiging, zodat er geen discussie kan bestaan over wanneer jouw ontslagbrief in goede orde is ontvangen. Lees ook: Voorbeeld ontslagbrief per e-mail.

Mocht je in hetzelfde gebouw werken als je leidinggevende, overhandig de ontslagbrief dan liever persoonlijk of plan een korte meeting in om deze te overhandigen met daarbij een uitleg. Uiteraard kun je de brief vervolgens ook per e-mail sturen.

Handig?


Deze pagina werd gepubliceerd in april 2020.