Ontslag nemen kan een stressvolle aangelegenheid zijn. Je moet meestal rekening houden met een opzegtermijn, zoals één maand (of soms zelfs twee maanden). Daarnaast kan het schrijven van een ontslagbrief voor veel mensen een obstakel zijn. Hoe schrijf je zo’n brief en zijn er nog bepaalde dingen waar een ontslagbrief aan moet voldoen? Op deze pagina geven we je alle tips die je nodig hebt en geven we meerdere voorbeelden van goede ontslagbrieven. Met behulp van zo’n voorbeeld ontslagbrief kun je makkelijk zelf je ontslagbrief maken.
Inhoud
Ontslag nemen: waar moet je op letten?
Als je ontslag gaat nemen, moet je op verschillende zaken letten. Zo kun je niet altijd zomaar ontslag nemen, want dit is afhankelijk van het soort arbeidsovereenkomst dat je hebt. Daarnaast moet je rekening houden met de opzegtermijn. Als je een maand opzegtermijn hebt, kun je bijvoorbeeld niet zomaar van de ene op de andere dag stoppen met je huidige baan. In het geval van een conflict, gelden er weer andere regels. Ook deze zullen we hier uitleggen.
Soort arbeidsovereenkomst
Heb je een vast contract, ook wel arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd genoemd? Dan kun je in je contract vaak vinden wat de opzegtermijn is. Staat het niet in je contract? Dan kan het dat deze informatie in een “Collectieve Arbeidsovereenkomst” (CAO) staat. Dit zie je bijvoorbeeld veel in het onderwijs. Staat er nergens iets over een opzegtermijn? Dan geldt de wettelijke opzegtermijn. De wettelijke opzegtermijn bedraagt één maand. Over opzegtermijn en hoe dit werkt lees je meer onder het kopje hierbeneden (“Opzegtermijn“).
Heb je een tijdelijk contract (arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd)? Dan kun je niet zomaar tussentijds opzeggen of ontslag nemen. Dit kan alléén als er in jouw tijdelijke arbeidsovereenkomst een tussentijds opzegbeding is opgenomen. Zo’n opzegbeding ziet er vaak ongeveer zo uit:
Partijen kunnen deze Overeenkomst tussentijds schriftelijk opzeggen. Op deze overeenkomst is de wettelijke opzegtermijn van toepassing.
Heb je een dergelijk opzegbeding niet in je contract? Dan kun je in principe pas van baan wisselen als je tijdelijke contract afloopt. Wil je toch eerder uit dienst? Dan zul je in gesprek moeten gaan met je werkgever, in de hoop dat deze voor jou een uitzondering kan en wil maken. In veel gevallen is een werkgever hier (in goed overleg) wel toe bereid, omdat werkgevers een werknemer die weg wil niet heel aantrekkelijk vinden om te behouden.
Heb je een nulurencontract en werk je bijvoorbeeld op oproepbasis? Dan geldt een opzegtermijn van vier dagen. Meer hierover lees je op de website van Rijksoverheid.
Opzegtermijn
We hebben hierboven al het een en ander uitgelegd over de opzegtermijn en wanneer welke opzegtermijn geldt. Als je eenmaal weet wat je opzegtermijn is, dan kun je hier rekening mee houden bij het schrijven én versturen van je ontslagbrief. De opzegtermijn bepaalt jouw deadline voor het ontslag nemen. We zullen nu een rekenvoorbeeld geven:
Heb je een opzegtermijn van één maand, en wil je op 1 april beginnen met je nieuwe baan? Dan moet je uiterlijk op 28 februari ontslag nemen. Dat is de uiterlijke datum dat je ontslagbrief ontvangen moet zijn door je werkgever.
Om zeker te weten dat je ontslagbrief ook daadwerkelijk ontvangen wordt door je werkgever, kun je deze per aangetekende post versturen. Dit is in principe alléén nodig wanneer je bijvoorbeeld geen fijne relatie hebt met je werkgever, en je bang bent dat het ontslag stroef zal verlopen.
Lees ook: Wanneer moet je een brief per aangetekende post versturen?
Bij wie dien je je ontslagbrief in?
Als je een goede relatie hebt met je werkgever, dan kun je in principe het beste ontslag nemen door in gesprek te gaan met je leidinggevende of werkgever. Tijdens zo’n gesprek vertel je dat je ontslag neemt en dat je je ontslagbrief per e-mail zal versturen of je overhandigt de brief tijdens het gesprek.
Wanneer je je ontslagbrief per e-mail verstuurt, vraag dan in je e-mail om een ontvangstbevestiging. Je hebt dan “zwart op wit” dat je werkgever je ontslag op tijd heeft ontvangen, en er kan achteraf geen discussie over ontstaan. Zorg wel dat je altijd op tijd bent met ontslag indienen. Als je te laat bent dan is je werkgever niet verplicht om je ook daadwerkelijk te “laten gaan”.
Ontslagbrief per e-mail: kan dat?
Je kunt in principe per e-mail ontslag nemen, zolang de tekst van de e-mail maar voldoet aan de eisen van een geldige ontslagbrief. Ook moet je je uiteraard gewoon houden aan de geldende opzegtermijn.
Als je een goede band hebt met je werkgever, kun je zo’n e-mail beter niet zomaar uit het niets versturen. Het is dan netter om je beslissing eerst kort toe te lichten in een gesprek. In dit gesprek kun je dan aangeven dat je je ontslag per e-mail zult bevestigen.
Tip: Wanneer je per e-mail ontslag neemt, vraag dan altijd om een ontvangstbevestiging! Zo heb je “zwart op wit” dat jouw ontslag (tijdig) ontvangen is door je werkgever. Hier kan achteraf dan geen discussie over ontstaan.
In het geval van conflict
Ben je met je werkgever in conflict? Je kunt dan in principe je arbeidsovereenkomst opzeggen met een normale ontslagbrief, net als wanneer er geen sprake is van een conflict.
Is de situatie dusdanig dringend dat je op staande voet ontslag wilt nemen? Dit kan alleen met een geldige, dringende reden. Ons advies is om dan eerst een jurist of advocaat te raadplegen, voordat je zomaar ontslag neemt. Als je zomaar ontslag neemt, verlies je je inkomen en heb je niet altijd recht op een (WW-)uitkering. Je kunt met een advocaat of jurist een procedure starten voor de ontbinding van je arbeidsovereenkomst. Als de werkgever fout zit, kan dit leiden tot een (riante) ontslagvergoeding voor jou als werknemer. Uiteraard is er geen enkele garantie dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.
Concurrentie- en relatiebeding
Heb je in je arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding of een relatiebeding? Houd hier rekening mee als je ontslag neemt. Dit soort “clausules” in je contract kunnen je behoorlijk beperken wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Wel moet een concurrentie- of relatiebeding altijd redelijk zijn en zijn er veel situaties waarin een werkgever jou niet aan het beding mag houden.
Met een concurrentiebeding mag je bijvoorbeeld niet bij een concurrerend bedrijf in dienst treden. Daarnaast is het niet toegestaan om een bedrijf op te richten dat concurreert met je werkgever. Een concurrentiebeding is alléén geldig als er een termijn aan vast zit. Deze termijn moet bovendien redelijk zijn, bijvoorbeeld één jaar. Ook mag een dergelijk beding alléén bij vaste contracten (voor onbepaalde tijd) worden overeengekomen. Een rechter is soms bereid om de werknemer in het gelijk te stellen wanneer een concurrentiebeding de werknemer dusdanig beperkt, dat het onmogelijk is om een nieuwe baan te vinden. Je kunt hiervoor het beste juridisch advies inwinnen.
Een relatiebeding houdt in dat je niet in zee mag gaan met relaties van je werkgever. Als je bijvoorbeeld naar een concurrerend bedrijf overstapt of zelf een bedrijf opricht, mag je dan niet de relaties van je werkgever “meenemen”. Een relatiebeding is alleen toegestaan als je minstens 18 jaar oud bent, een vast contract krijgt én het relatiebeding in je contract staat en niet in een CAO.
Let op: Heb je een tijdelijk contract? Je werkgever mag dan alléén een relatiebeding in je contract zetten als de reden duidelijk wordt uitgelegd.
Vakantiedagen en laatste werkdag
Als je ontslag neemt, gebeurt het vaak dat je nog vakantiedagen tegoed hebt van je werkgever. In overleg met werkgever kun je kiezen wat je hiermee wilt doen. Sommige werknemers spreken met hun leidinggevende af dat ze (een deel van) hun vakantiedagen opnemen en zo hun laatste werkdag vervroegen. Dit is voor werknemers vaak fijn omdat ze dan nog een kleine “pauze” hebben voordat ze met hun nieuwe baan beginnen. Voor werkgevers is het juist fijn omdat ze dan de resterende vakantiedagen niet hoeven uit te betalen.
Je kunt je resterende vakantiedagen ook laten uitbetalen. Houd er dan rekening mee dat hier vaak een speciaal (hoger) belastingtarief wordt gerekend. Je houdt dan netto minder geld over.
Pensioen
De werknemer hoeft niets te doen wanneer de pensioenleeftijd bereikt wordt. Je kunt wel je werkgever vragen om een zogeheten “aanzegging” te doen van het opzeggen van de arbeidsovereenkomst.
Als je eerder met pensioen wilt dan geldt dit natuurlijk niet. Dan dien je gewoon ontslag te nemen en de daarbij horende opzegtermijn te respecteren.
Meer lezen? Bekijk dan: Voorbeeld ontslagbrief pensioen »
Voorbeeld ontslagbrief
We laten nu een voorbeeld zien van een ontslagbrief. Je kunt deze gebruiken om je eigen ontslagbrief te schrijven. Houd er wel rekening mee dat je de brief aanpast aan jouw eigen omstandigheden!
Voorbeeld ontslagbrief: opzegtermijn van één maand
Amsterdam, 20 november 2024
Inzake: Beëindiging arbeidsovereenkomst
Geachte heer Jansen,
Bij deze wil ik u graag informeren dat ik per 1 januari 2025 mijn dienstverband zou willen opzeggen en daarmee mijn ontslag aanbied, met inachtneming van de opzegtermijn van één maand.
Graag ontvang ik van u een bevestiging en informatie omtrent de verdere afhandeling. Ik sta uiteraard open voor een gesprek aangaande mijn ontslag.
Ik wil u hartelijk bedanken voor de prettige samenwerking en werkervaring.
Met vriendelijke groet,
Jan Peters
Eventueel kun je aan deze ontslagbrief nog een reden toevoegen voor je ontslag. Als je bijvoorbeeld een nieuwe baan hebt gevonden die betere uitzichten biedt, kun je dat als volgt opschrijven.
De reden voor mijn ontslag is dat ik een andere uitdaging heb gevonden, waarvan ik hoop dat die mijn carrière een nieuwe impuls kan geven.
Mocht de reden anders zijn, zoals een conflict, wees dan voorzichtig met hoe je dit opschrijft! Het feit dat je ontslag neemt betekent dat je het daarna achter je kunt laten. Doe dit dan ook en ga in een ontslagbrief niet natrappen. Mocht je uitgenodigd worden voor een exitgesprek, dan kun je deze gelegenheid gebruiken om feedback te geven. Doe dit echter opbouwend! Je weet nooit waar je je collega’s nog eens tegen gaat komen. Daarom is ons advies om altijd professioneel te blijven.
Voorbeeld ontslagbrief: opzegtermijn van twee maanden
We laten nu een voorbeeld zien van een ontslagbrief voor werknemers met een opzegtermijn van twee maanden.
Leiden, 3 december 2023
Inzake: Beëindiging arbeidsovereenkomst
Geachte heer Fritsma,
Bij deze wil ik u graag informeren dat ik per 1 maart 2024 mijn dienstverband zou willen opzeggen en daarmee mijn ontslag aanbied, met inachtneming van de opzegtermijn van twee maanden.
Graag ontvang ik van u een bevestiging van ontvangst en meer informatie omtrent de verdere afhandeling van de arbeidsovereenkomst. Ik sta open voor een exitgesprek waarin ik mijn ontslag nader kan toelichten.
Met vriendelijke groet,
Jan-Peter Vollers
Verdere afhandeling
De verdere afhandeling van jouw ontslag verschilt per werkgever.
Eindberekening
Meestal zal de werkgever een “eindberekening” opstellen van salaris, vakantiedagen en vakantiegeld dat je nog tegoed hebt. Dit krijg je dan meestal tegelijk uitbetaald met je laatste salaris bij de werkgever. Heb je een dergelijke berekening niet ontvangen? Vaak vind je deze berekening terug op je laatste loonstrook of salarisspecificatie.
Exitgesprek
Steeds meer werkgevers willen van hun werknemers weten wat zij als werkgever beter kunnen doen. Werknemers die vertrekken zijn vaak eerlijker dan werknemers die nog in dienst zijn. Daarom worden vertrekkende werknemers vaak uitgenodigd voor een zogeheten exitgesprek. Je bent niet verplicht om op deze uitnodiging in te gaan, maar het wordt over het algemeen wel als netjes gezien om dit te doen. Met jouw feedback kan jouw werkgever dan weer aan de slag om een betere werkplek te creëren. Bereid een dergelijk gesprek goed voor, bijvoorbeeld door wat aantekeningen te maken.
Tip: Vermeld tijdens een exitgesprek niet alleen de verbeterpunten, maar benoem óók de dingen die juist wél goed gaan.
Getuigschrift
Als vertrekkende werknemer heb je recht op een zogeheten getuigschrift. Dit is een brief of document waarin de werkgever bevestigt dat jij als werknemer tijdens een bepaalde periode in dienst bent geweest én welke functie(s) jij in die periode hebt gehad. Toekomstige werkgevers kunnen om een dergelijk getuigschrift vragen als je bij ze solliciteert. Je hebt hier recht op en je werkgever is verplicht om mee te werken als jij om een getuigschrift vraagt. Dit geldt overigens ook als jij ontslagen wordt (al dan niet op staande voet).
Meer informatie over het getuigschrift?
Bekijk ook: Voorbeeld getuigschrift »
Referenties
Als je aan het solliciteren bent voor een nieuwe baan, dan wordt soms gevraagd om referenties. Dit zijn mensen waarmee (of waarvoor) jij gewerkt hebt, die aan jouw nieuwe werkgever bevestigen dat jij capabel bent en vertellen hoe het ze bevallen is om met jou te werken. Dit is iets dat je kunt vragen aan je (ex-)leidinggevende maar ook aan collega’s waarmee je gewerkt hebt. Zij kunnen bijvoorbeeld óók een aanbevelingsbrief voor je schrijven. Dit vraag je natuurlijk niet zomaar aan iemand, maar alleen aan collega’s of leidinggevenden waarmee je prettig hebt samengewerkt.
Overdracht of inwerken
Je leidinggevende zal vaak vragen om een collega “in te werken” in het kader van een overdracht. Zo wordt het werk dat jij bij de werkgever uitvoert voortgezet totdat er een vervanger voor jou is gevonden. Vooral bij kleinere bedrijven is dit vaak een belangrijk onderdeel van het “vertrekken”. Werk hier aan mee. Dit is professioneel en zo maak je een goede indruk. Ook heb je dan meer kans dat jouw huidige werkgever in de toekomst bereid is om jou aan te bevelen.
Veel gestelde vragen
We beantwoorden nu een aantal veel gestelde vragen over het ontslag nemen, ontslagbrief en alles wat hierbij komt kijken.
De opzegtermijn staat vaak in je arbeidsovereenkomst. Zo niet, dan kan deze in de CAO staan. Staat er nergens een opzegtermijn? In het geval van een vast contract geldt dan automatisch de wettelijke opzegtermijn van één maand. Bij een tijdelijk contract (bepaalde tijd), zoals een jaarcontract, betekent dit dat je pas mag opzeggen aan het einde van de bepaalde contractduur.
Als jij op een geldige manier ontslag neemt, dan heeft jouw werkgever eigenlijk niets tegen jouw ontslag in te brengen. Verstuur je ontslagbrief in dit geval per aangetekende post, zodat je bewijs hebt dat jouw ontslagbrief ontvangen is. Mocht het dan tot een procedure komen, dan heb jij voldoende bewijs om aan te tonen dat jouw ontslag rechtsgeldig is. Let er wel op dat je je houdt aan de opzegtermijn en dat je op de juiste manier ontslag neemt.
In het geval van een nulurencontract moet de werknemer een opzegtermijn aanhouden van vier dagen. Dit is wettelijk zo bepaald en de opzegtermijn mag niet langer zijn dan vier dagen.
Dat ligt er aan. Als je een vast contract hebt én het beding gebonden is aan een redelijke periode (bijvoorbeeld één jaar nadat je uit dienst treedt) dan is het in sommige gevallen toegestaan. Een rechter zal echter altijd rekening houden met de werknemer in situaties waarin deze teveel beperkt wordt door een concurrentiebeding.
Geef een reactie