Voorbeeld sterkte wensen depressie

Voorbeeld sterkte wensen depressie

Wanneer iemand die je kent lijdt aan depressie, wil je die persoon waarschijnlijk graag sterkte wensen. Maar wat zeg je tegen iemand die écht depressief is? Het is niet zomaar een dipje dat na een paar dagen weer over gaat, waar de persoon in zit. Het is een serieuze aandoening waar iemand nog lang last van kan (gaan) hebben.

Het belangrijkste voor mensen die depressief zijn is om te weten dat ze er niet alleen voor staan. Geef de persoon aandacht en wees warm en liefdevol tegen de persoon. Vraag altijd aan de persoon wat hij/zij wil doen, zoals muziek luisteren of juist liever niets doen. Toon altijd begrip en neem de gevoelens van de persoon serieus. Probeer de persoon ook niet op te vrolijken. Hij of zij kan dan het gevoel krijgen dat je het niet serieus neemt. Zeg ook niet “het valt wel mee” en ga niet oplossingen of tips aandragen. Depressiviteit is ingewikkelder dan dat. Het is niet iets dat je zomaar even kunt oplossen. Als je niet weet wat je tegen een depressief persoon moet zeggen, dan kun je dat ook gewoon aangeven. Zolang de persoon maar weet dat hij/zij op je kan rekenen.

Voorbeeld sterkte wensen depressie

We laten nu wat voorbeelden zien van teksten die je kunt gebruiken wanneer je iemand sterkte wilt wensen vanwege een depressie. Deze teksten kun je zowel gebruiken in een berichtje als in een kaartje. Ook kun je dingen natuurlijk gewoon tegen iemand zeggen.

In deze donkere dagen van pijn en verdriet
Wil ik je laten weten: ik vergeet je niet.

Een woord van troost, een warme gloed wil ik jou graag sturen.
Zodat je weet dat ik aan je denk in vele moeilijke uren!

Haal de moet eruit
Houd de moet erin

Dit berichtje is om je te vertellen,
dat we aan je denken en je niet vergeten zijn.
Dat je zo vlug mogelijk mag herstellen,
Maar dat je hier alle tijd voor neemt die nodig is

Van ons een lieve groet, dat doet je hopelijk goed!

Ook al voel je je nu even niet op en top, hopelijk knap je weer heel gauw op!

Algemene tips

Naast de teksten hierboven kunnen we nog wat algemene tips geven voor als je iemand sterkte wilt wensen tijdens een depressie. Het is belangrijk om te begrijpen dat een depressie niet rationeel is. Je hoeft de persoon in kwestie daarom niet te vertellen waarom zijn of haar verdriet niet terecht is of waarom ze vrolijker moeten worden. Ze kunnen er niets aan doen dat ze zich zo voelen en weten lang niet altijd waarom ze depressief zijn.

Als de reden (of redenen) voor de depressie wel bekend is of zijn, dan kun je hier natuurlijk naar verwijzen in je brief of kaart. Als iemand bijvoorbeeld depressief is omdat zijn of haar partner is overleden of hij/zij een andere dierbare is verloren, dan kun je daar een bijpassende tekst voor opschrijven. Daarvoor hebben we voorbeelden op de pagina: condoleance of sterkte wens 1 jaar na overlijden.

Handig?


Deze pagina werd gepubliceerd in februari 2021.