Een sollicitatiebrief wordt ook wel motivatiebrief genoemd, en is een begeleidende brief die je mee stuurt met je Curriculum Vitae (CV) wanneer je solliciteert voor een nieuwe baan. Maar hoe schrijf je zo’n sollicitatiebrief? Op deze pagina geven we je tips en geven we je een voorbeeld sollicitatiebrief.
Sollicitatiebrief tips
Voordat je begint aan het schrijven van een sollicitatiebrief, is het belangrijk om goed duidelijk te hebben waar de werkgever naar op zoek is.
Lees goed de vacature door en schrijf de belangrijkste eisen voor jezelf op. Deze moet je namelijk laten terugkomen in je brief. Zo ziet de werkgever meteen dat jij hebt opgelet én waarom je aansluit bij waar het bedrijf naar op zoek is. Zoekt de werkgever bijvoorbeeld naar iemand die “klantgericht” is? Noem hier dan (op subtiele wijze) een voorbeeld van in je sollicitatiebrief!
De brief moet geen opsomming worden van wat er al in je CV staat, maar je mag natuurlijk wel in iets meet detail vertellen hoe jouw werkervaring een toegevoegde waarde is voor de functie waarop je solliciteert.
De laatste tip die we willen meegeven is: kopieer geen sollicitatiebrief van het internet. Wij vinden het niet erg als je onze brieven letterlijk overneemt, maar je nieuwe werkgever wel. Vaak kunnen ze met een simpele zoekopdracht zien dat jouw brief van het internet gekopieerd is. De kans dat je dan nog wordt uitgenodigd voor een gesprek is natuurlijk minimaal.
Sollicitatiebrief voorbeeld
We geven je nu een voorbeeld van een sollicitatiebrief. Nogmaals raden we je aan om deze niet letterlijk over te nemen. Het dient puur als voorbeeld.
Geachte heer/mevrouw,
Toen ik op uw website de vacature voor accountmanager zag staan, was ik direct enthousiast. Deze functie klinkt precies als hetgeen waar ik naar op zoek ben.
Nadat ik in 2009 mijn opleiding commerciële economie heb afgerond, heb ik bij verschillende bedrijven ervaring opgedaan als account medewerker. Ik heb mij in die functies kunnen ontwikkelen op het gebied van klantcontact, sales en netwerken.
In mijn huidige werk, ben ik dagelijks vooral bezig met het onderhouden van klantcontacten, spotten van nieuwe mogelijkheden en dit terugkoppelen aan ons salesteam.
De door u aangeboden positie lijkt me een geweldige uitdaging om mijn kwaliteiten tot uiting te laten komen. Zo word ik door collega’s omschreven als pro-actief, teamspeler en klantgericht.
Ik zou een en ander graag verder toelichten in een persoonlijk gesprek.
Met vriendelijke groet,
Kevin Peters
Zorg er ook voor dat je in deze brief alle belangrijke contactgegevens vermeld. Ook kun je de aanhef “Geachte heer/mevrouw” aanpassen als je al weet voor wie de brief bedoeld is. Vaak wordt in een vacature aangegeven naar welke persoon je je brief moet sturen. In dat geval, zou je bijvoorbeeld kunnen schrijven:
Geachte mevrouw Janssen,
Zo laat je zien dat je hebt opgelet en dat je niet met dezelfde brief op verschillende vacatures reageert. In een wat minder formele setting, zou je kunnen kiezen voor de nette variant waarbij je iemand wel persoonlijk aanspreekt. Of dit kan, ligt heel erg aan het type bedrijf waar je solliciteert. Dit ziet er als volgt uit:
Geachte mevrouw Janssen, beste Janet,
Overig
Behalve de bovenstaande tips, is het belangrijk dat je je brief goed controleert op taal- en spelfouten. Het kan erg onprofessioneel overkomen wanneer je een sollicitatiebrief stuurt met taalfouten. Niet iedereen is hier even gevoelig voor, maar je kan er voor de zekerheid maar beter extra goed op letten.
Ook is het belangrijk om onderin je brief te vermelden dat je uitkijkt naar een persoonlijk gesprek. Zo stel je je welwillend op en ziet de werkgever dat je ‘eager’ bent om in gesprek te gaan. Dit komt goed over en geeft aan dat je serieus bent.
Geef een reactie