Ben je werkzaam in het onderwijs en wil je ontslag nemen? Op deze pagina vertellen we je alles over het ontslag nemen bij een baan in het onderwijs. Ook geven we je een voorbeeld ontslagbrief onderwijs. Zo kun je op de juiste manier ontslag nemen en weet je zeker dat alles goed zal gaan verlopen. Het schrijven en versturen van een correcte ontslagbrief is hierbij cruciaal.
Inhoud
Ontslag nemen: waar je op moet letten
Als je ontslag gaat nemen, of dit nu in het onderwijs is of in een ander soort beroep, zijn er wat dingen waar je op moet letten. Zo is er de opzegtermijn, die afhankelijk is van wat er in jouw contract (of CAO) staat én wat voor soort contract (arbeidsovereenkomst) je hebt.
Heb je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Dan kun je niet altijd zomaar tussentijds opzeggen. Als je bijvoorbeeld een contract hebt voor één jaar, dan kun je dit in principe alleen opzeggen per het einde van dat jaar. De enige uitzondering hierop is wanneer er een tussentijds opzegbeding in je arbeidsovereenkomst is opgenomen.
Heb je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (ook wel vast contract genoemd)? Dan is je opzegtermijn meestal één maand. Maar controleer dit wel in je contract, want soms wijkt de opzegtermijn af. Staat er in je arbeidsovereenkomst én CAO niets over de opzegtermijn? Dan geldt meestal automatisch de wettelijke opzegtermijn van één maand. In het onderwijs staat vaak in de CAO dat de opzegtermijn afhankelijk is van hoe lang je al in dienst bent. Bijvoorbeeld: als je minder dan zes maanden in dienst bent, dan is de opzegtermijn één maand. Als je langer dan zes maanden in dienst bent, dan is de opzegtermijn twee maanden.
Rekenvoorbeeld:
Een opzegtermijn van één maand, houdt in dat als je op 1 januari 2023 met een nieuwe baan wilt beginnen, je uiterlijk op 30 november 2022 ontslag moet indienen.
Voorbeeld ontslagbrief onderwijs
Om ontslag te nemen, moet je een ontslagbrief versturen naar je werkgever. Meestal stuur je deze naar je leidinggevende én de HR-afdeling (personeelszaken). Een ontslagbrief kan er als volgt uit zien:
Onderwerp: Beëindiging arbeidsovereenkomst
Geachte heer Janssen, beste Frits,
Via deze weg wil ik graag per 1 januari 2023 mijn ontslag indienen. Hierbij houd ik rekening met de opzegtermijn van één maand.
Graag ontvang ik een ontvangstbevestiging van mijn ontslag.
Met vriendelijke groet,
Sjoerd Peeters
Je kunt je ontslagbrief per e-mail sturen, of je kunt hem uitprinten en in een gesprek overhandigen aan je werkgever/leidinggevende. Het is slim om hierbij te vragen om een ontvangstbevestiging. Zo voorkom je dat er achteraf discussie kan ontstaan over het wel of niet “in goede orde” ontvangen van jouw ontslag én of dit op tijd was met het oog op de opzegtermijn.
Veel gestelde vragen
We beantwoorden nu een aantal veel gestelde vragen over het ontslag nemen en het schrijven van je ontslagbrief.
Verplicht is om de datum te vermelden waarop de ontslagbrief geschreven is. Als je per e-mail ontslag neemt, dan is de datum natuurlijk automatisch zichtbaar en is dat niet nodig. Nog belangrijker is om de datum per wanneer je ontslag neemt te vermelden. Hierbij moet je je houden aan de opzegtermijn (die bedraagt meestal één of twee maanden).
Dit verschilt. Soms staat de opzegtermijn vermeld in je arbeidsovereenkomst. Zo niet, dan staat deze – zeker bij banen in het onderwijs – vaak in een CAO (een Collectieve Arbeidsovereenkomst). In zo’n CAO kan bijvoorbeeld staan dat de opzegtermijn afhankelijk is van de duur van het dienstverband. In je arbeidsovereenkomst wordt dan verwezen naar de CAO en hoe je deze kunt raadplegen. (Bekijk bijvoorbeeld hier een CAO voor het Voortgezet Onderwijs)
Ja, dat is prima mogelijk. Wel kan het handig zijn om je ontslag eerst in een gesprek toe te lichten. Dit ligt er ook aan hoe jouw verhouding is met je leidinggevende en/of werkgever. Maar over het algemeen wordt het wel op prijs gesteld als je eerst even een gesprekje inplant.
Dit ligt aan de opzegtermijn. We geven nu een rekenvoorbeeld die hoort bij een opzegtermijn van één maand: wil je op 1 januari 2023 beginnen met je nieuwe baan, zeg dan je huidige baan uiterlijk op 30 november 2022 op.
Geef een reactie