Voorbeeld geboorteplan

Voorbeeld geboorteplan

Ga je binnenkort bevallen? Op deze pagina leggen we je uit wat een geboorteplan is en hoe je een geboorteplan het beste kunt samenstellen. Ook hebben we een voorbeeld geboorteplan voor je, zodat je kunt zien hoe anderen hun geboorteplan invullen en waar je aan kunt denken.

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een document dat je samen met je partner maakt. Hierin schrijven jullie samen de wensen op die je hebt voor de bevalling en alle gebeurtenissen rondom de bevalling. Veel vrouwen vinden het prettig om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op dit belangrijke moment in hun leven. Vandaar dat zij hun wensen vastleggen in een geboorteplan.

De bedoeling is dat je je geboorteplan met je huisarts, verloskundige en eventuele andere zorgverleners deelt. Dan weten zij wat jouw verwachtingen en wensen zijn rondom de bevalling. Je kunt op die manier zorgen dat de zorgverleners met jou omgaan op de manier waarop jij dat prettig vindt.

Tijdens de bevalling zelf is het waarschijnlijk lastig om heel duidelijk te vertellen wat je graag wilt. Door het van tevoren goed vast te leggen in een geboorteplan, kun je ervoor zorgen dat je betrokken bent bij het verloop van de bevalling.

Wat staat er in een geboorteplan?

In het geboorteplan schrijf je verschillende dingen op. Dit kan digitaal maar als je dat prettig vindt kun je het natuurlijk ook op papier zetten.

Je schrijft op waar je wilt bevallen, bijvoorbeeld thuis of juist in het ziekenhuis. Ook wie er allemaal bij mogen (of zelfs moeten) zijn, zet je in het geboorteplan. In welke houding wil je graag bevallen? Wil je pijnstillers en zo ja, welke methode heeft dan de voorkeur? Wil je je baby zelf aanpakken en wie mag de navelstreng doorknippen? Wil je meteen al borstvoeding geven of wil je dat juist nog niet?

Met wie bespreek je het geboorteplan?

Je mag natuurlijk zelf weten met wie je het geboorteplan bespreekt en met wie niet, het is namelijk iets heel persoonlijks. Wel is het aan te raden om het in ieder geval met de verloskundige te bespreken. Die kan dan aangeven of jouw wensen haalbaar zijn en daarnaast de nodige voorbereidingen treffen. Als je gaat bevallen met een doula, kun je het plan eventueel ook met hem/haar bespreken.

Naast de zorgverleners – die natuurlijk op de hoogte moeten zijn van jouw wensen – kun je het geboorteplan het beste bespreken met je partner en eventuele andere familieleden die bij de bevalling aanwezig zouden kunnen zijn. Zo kun je aangeven wat die familieleden voor je kunnen en/of moeten doen tijdens de bevalling en of je foto’s of opnames wilt of juist niet. Sommige mensen hechten er waarde aan om beeldmateriaal van hun bevalling te hebben om er later op terug te kijken.

Voorbeeld geboorteplan

Het onderstaande voorbeeld laat de verschillende vragen zien die je jezelf kunt stellen om op die manier je geboorteplan te maken.

Geboorteplan

Personen
Wie wil je dat er allemaal bij de bevalling aanwezig zijn?
In welk stadium wil je dat deze personen er bij zijn?

Locatie
Waar zou je het liefst willen bevallen? Thuis of in het ziekenhuis?
Wat voor soort ruimte vind je prettig en welke sfeer wil je daar dan het liefst hebben?

Weeën
In welke houding(en) wil je bevallen en hoe wil je de weeën opvangen?
Wil je bijvoorbeeld onder de douche, in bad, op de baarkruk of lopen?

Hoe wil je omgaan met de pijn van de weeën?
Wil je gebruikmaken van pijnstilling, en zo ja welke soort? Bijvoorbeeld remifentanil, epiduraal of pethidine?
Of kies je ervoor om louter gebruik te maken van ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen?

Ziekenhuis
Hoe denk je over bepaalde medische handelingen? Zoals monitoring van de hartslag, inwendig onderzoek en/of infuus prikken, knippen kunstverlossing en de keizersnede?

Mocht een keizersnede nodig zijn, wil je dan dat je partner hierbij aanwezig is? Of iemand anders? Wil je graag een kennismaking met je kind tijdens de keizersnede? Hoe denk je over borstvoeding geven tijdens de keizersnede?

Heb je wensen voor als je kind (om wat voor reden dan ook) niet bij je in de buurt kan zijn?

Kind
Hoe zou je graag met de baby omgaan als deze net geboren is? Wil je direct lichamelijk contact met je baby, of wil je dat eerst de baby wordt schoongemaakt en/of de navelstreng wordt doorgeknipt? En zo ja, door wie? Of wil je juist dat de navelstreng nog drie minuten blijft uitkloppen zodat je je pasgeboren kind zoveel mogelijk voedingsstoffen kunt meegeven uit de placenta (moederkoek).
Of ga je juist voor een lotusgeboorte? Hierbij wordt de navelstreng met placenta aan het kind gelaten tot deze er vanzelf na enkele dagen afvalt. Hierbij geef je je kind een zo natuurlijk mogelijke start vanaf de bevalling. Maar dit is puur optioneel.

Overige wensen
Welke andere wensen heb je nog?

Meer informatie

Bespreek je geboorteplan altijd met je verloskundige. Zij kunnen je ook altijd helpen als je het lastig vindt om een plan te maken. Ook kunnen zij je vertellen of jouw wensen haalbaar zijn of juist niet.

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat er van het geboorteplan wordt afgeweken vanwege medische noodzaak. Dit wordt altijd in overleg gedaan, maar het is altijd beter om ook dit van tevoren te bespreken, zodat ze dan alsnog zoveel mogelijk rekening kunnen houden met jouw wensen.

Je kunt hier in je geboorteplan al rekening mee houden door duidelijk op te schrijven hoe je wilt dat er met bepaalde medische situaties wordt omgegaan, mochten die voorvallen. Wij hopen natuurlijk voor jou van niet, maar toch is het altijd beter om óók hierop voorbereid te zijn.

Natuurlijk gaat niet iedere bevalling zoals het geboorteplan dat heeft bedacht. Maar toch is het fijn om voorbereid te zijn. We wensen je een prachtige bevalling en veel genot in deze bijzondere tijd waarin jij je kleintje voor het eerst gaat ontmoeten.

Handig?


Deze pagina werd gepubliceerd in februari 2021.