Heb je last van geluid veroorzaakt door bijvoorbeeld je buren? Je kunt dan verschillende dingen doen om er iets tegen te doen. Het is belangrijk om te weten wat je rechten zijn en wat er wel en niet onder “geluidsoverlast” valt. Op deze pagina geven we je advies en tot slot geven we je een voorbeeld brief geluidsoverlast.
Inhoud
De regels rondom geluidsoverlast
Wat zijn de regels rondom geluidsoverlast? Niet iedere vorm van geluid kan worden aangeduid als “overlast”. Dat jij ergens last van hebt, betekent niet dat het geluid onrechtmatig is. Je kunt geen (juridische) actie ondernemen als er sprake is van onrechtmatige geluidsoverlast of geluidsoverlast die veroorzaakt wordt door onrechtmatig handelen. Dit hangt af van:
- De aard van het geluid
- Hoe ernstig de overlast is
- Hoe lang de overlast duurt
- De gevolgen van de overlast op jou (of de geleden schade)
Voor een woning geldt dat er géén regels zijn vastgelegd in de wet over de hoeveelheid geluid die gemaakt mag worden op een bepaald tijdstip. Wel kan het zo zijn dat een gemeente bepaalde regels heeft vastgelegd.
Soms geven mensen wel eens een feestje. Als dit een eenmalig iets is, en je buren hebben je hiervan op de hoogte gesteld, bijvoorbeeld door een brief feestje buren, dan is het natuurlijk niet de moeite waard om er een klacht over in te dienen.
Wat is geluidsoverlast?
Geluidsoverlast kan verschillende vormen hebben. Soms is het tijdelijk van aard, zoals een verbouwing of een renovatie. Idealiter zullen je buren je hiervan op de hoogte brengen en dit allemaal in goed overleg doen. Toch kan zijn dat de overlast bepaalde vormen aanneemt waarbij het jou ernstig hindert. Denk bijvoorbeeld aan harde geluiden op een dag dat jij thuis werkt. Of misschien heb je wel een belangrijke (online) vergadering op het moment dat jouw buurman of -vrouw begint met boren.
Vaak kan het tijdstip waarop een geluid wordt geproduceerd bepalen of er sprake is van overlast. Voorbeeld: er is sprake van overlast als je buren om 3 uur ’s ochtends gaan klussen en hierbij veel geluid maken die jou wakker maken en/of houden. Er is óók sprake van overlast als de hond van de buren de hele nacht door aan het blaffen is. Maar als dit eenmalig is omdat het dier bang is voor bijvoorbeeld onweer of vuurwerk, dan is het weer een ander verhaal.
Zoals zoveel zaken is geluidsoverlast niet altijd zwart-wit. Probeer daarom altijd eerst met je buren het gesprek aan te gaan. Toon hierbij ook begrip voor hun situatie en probeer er zo samen uit te komen.
Zie ook: Rijksoverheid.nl: Wat moet ik doen bij burenoverlast?
Wat is géén geluidsoverlast?
Dat jij last hebt van een bepaald geluid betekent niet automatisch dat het geluidsoverlast betreft. Sommige zaken zijn géén geluidsoverlast:
- Spelende kinderen
- Hoesten of niezen
- Stofzuigen (overdag)
- Deuren die dichtslaan
Ook andere “alledaagse” geluiden kunnen niet altijd worden aangeduid als overlast. Als jij er last van hebt, kun je natuurlijk wel het gesprek aan gaan met je buren. Vaak hebben mensen zelf helemaal niet door dat ze overlast veroorzaken voor hun omgeving. Door ze hierop te attenderen, kom je vaak al een heel eind. Probeer dit altijd te doen met begrip voor de ander.
Stappenplan
Hoe ga je te werk bij geluidsoverlast van je buren? We geven je nu een stappenplan:
Hier zijn enkele suggesties om de tekst in een informele en positieve tone of voice te herschrijven:
1: Praat met je buren
Ga langs bij je buren en vertel ze vriendelijk dat je wat last hebt van hun geluid. Misschien hebben ze helemaal niet door dat het jou stoort.
2: Maak praktische afspraken
Kijk samen met je buren of er praktische oplossingen zijn om de overlast aan te pakken. Soms kunnen simpele dingen zoals isolatie, vloerbedekking, een hogere schutting of het verplaatsen van muziekboxen al helpen.
Probeer samen afspraken te maken om de overlast te verminderen. Bijvoorbeeld door af te spreken hoe laat ze beginnen met klussen of dat de muziek na een bepaalde tijd wat zachter wordt gezet.
3: Houd bij wanneer er overlast is
Heeft het gesprek met je buren geen zin gehad? Dan is het tijd om goed bij te houden wanneer en hoe lang er sprake is van overlast. Houd een lijst bij waarop je noteert wanneer en hoelang je precies last hebt van geluidsoverlast. Vraag eventueel ook aan andere buren of zij dezelfde hinder ondervinden. Vaak hebben andere buren ook last, en hun “stem” geeft je meer steun als je iets wilt ondernemen.
4: Dien een klacht in
Kijk of er regels zijn over geluidsoverlast in het huishoudelijk reglement en dien een klacht in bij de woningcorporatie of Vereniging van Eigenaars (VVE). Het is hun taak om actie te ondernemen tegen bewoners die zich niet aan de regels houden. Als de overlast ernstig is, kun je ook vragen of de verhuurder maatregelen kan nemen, zoals betere isolatie van vloeren of muren.
5: Vraag om hulp
Als geen van de bovenstaande stappen helpt, is het tijd om hulp te zoeken bij anderen. Kijk op de website van je gemeente of er een toezichthouder of buurtbeheerder is die je kunt benaderen. Je kunt ook contact opnemen met de buurtagent en vragen of hij kan bemiddelen in de situatie.
In veel gemeenten zijn er ook buurtbemiddelaars beschikbaar. Dit zijn onafhankelijke mensen die je advies en hulp kunnen bieden. Bemiddeling is alleen mogelijk als je buren vrijwillig meewerken. Je kunt meer informatie vinden over buurtbemiddeling op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.
6: Stuur een brief
Als alle andere pogingen niets opleveren, kun je een brief sturen naar je buren waarin je aangeeft dat je nog steeds last hebt van de geluidsoverlast. Vraag ze beleefd om binnen een redelijke termijn actie te ondernemen om de overlast te verminderen. Geef aan dat als dit niet gebeurt, je verdere stappen moet ondernemen. Houd er wel rekening mee dat dit de relatie met je buren kan beïnvloeden.
Lees verderop deze pagina een voorbeeld brief »
7: Ga naar de rechter (als laatste redmiddel)
Als het nodig is, kun je eventueel juridische hulp inschakelen. Deze stap neem je natuurlijk niet zomaar. De relatie met je buren zal er zeker niet beter op worden, en ook kan een procedure bij de rechter lang duren. Eventueel zijn er ook kosten aan verbonden.
Ons advies is om alléén naar de rechter te gaan als je alles geprobeerd hebt, inclusief bemiddeling. Heb je dit nog niet gedaan als je bij de rechter komt, dan is de kans groot dat de rechter je dat eerst laat doen.
Als alles al geprobeerd is, dan dient de rechter actie te ondernemen. De rechter kan bijvoorbeeld een boete opleggen aan je buren voor iedere keer dat er overlast wordt veroorzaakt.
Voorbeeld brief geluidsoverlast buren
We geven nu een voorbeeld brief geluidsoverlast die je naar je buren kunt sturen. Dit is stap 6 van het stappenplan hierboven.
Voornaam Achternaam
Straatnaam 1-iii hoog
1012 AB Amsterdam
Amsterdam, 2 maart 2024
Betreft: Geluidsoverlast
Beste buren,
Op 20 februari jl. heb ik met jullie gesproken over geluidsoverlast die ik ervaar. Jullie geven regelmatig feestjes en de muziek staat dan erg hard, tot vroeg in de ochtend. Ook horen wij veel geschreeuw op de gang van jullie bezoek. Wij hebben op 20 februari afgesproken dat jullie de muziek na 23:00 uur ’s avonds zachter zetten, en dat jullie bezoek op de gang stil(ler) zou zijn. Helaas hebben wij moeten constateren dat jullie deze gemaakte afspraken niet zijn nagekomen. Bijgevoegd vinden jullie een overzicht van dagen en tijdstippen waarop wij alsnog overlast hebben gehad. Door middel van deze brief stel ik jullie in gebreke.
Ik verzoek jullie vriendelijk om vanaf heden onze gemaakte afspraken na te leven. Gebeurt dit niet, dan zal ik mij genoodzaakt voelen om vervolgstappen te ondernemen. De kosten die hieraan verbonden zijn, zal ik op jullie verhalen. Ik heb de vurige hoop dat jullie het niet zover laten komen.
Ik wil er graag zeker van zijn dat deze brief bij jullie aankomt. Daarom heb ik deze brief niet alleen per e-mail, maar ook per aangetekende post verstuurd.
Ik zie graag jullie reactie tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Peter Janssen
Straatnaam 1-ii hoog
1012 AB Amsterdam
De bovenstaande brief verstuur je natuurlijk niet meteen, maar pas als een gesprek met je buren niet geholpen heeft.
Lees ook: Wanneer moet je een brief per aangetekende post versturen?
Tot slot
Geluidsoverlast is een lastig onderwerp. Niet ieder geluid dat jou stoort of dat jij vervelend vindt is automatisch geluidsoverlast. Ook is het relevant op welk tijdstip het geluid wordt geproduceerd. Ga altijd eerst het gesprek aan met je buren. Neem pas vervolgstappen als dit niets oplevert. Houd er hierbij altijd rekening mee dat eventuele juridische stappen die je neemt de relatie met je buren ernstig kan verstoren. Ook kan het eventueel hoge kosten met zich meebrengen.
Geef een reactie