Ben je bezig met je (profiel)werkstuk, scriptie of een verslag? Dan zul je waarschijnlijk ook een voorwoord moeten schrijven. Niet iedereen vindt dit soort opdrachten even makkelijk. Gelukkig zijn wij van VoorbeeldTekst.nl er om je te helpen! Op deze pagina vertellen we je waar een goed voorwoord aan moet voldoen én hoe je een voorwoord schrijft. Tot slot geven we meerdere voorbeelden van een voorwoord, zodat je goed beslagen ten ijs komt wanneer je je voorwoord schrijft. Een gratis voorwoord voorbeeld vind je hier ook.
Inhoud
Wat moet er in een voorwoord staan?
In een voorwoord schrijf je op hoe je het schrijven van een verslag, werkstuk of scriptie hebt ervaren. Een voorwoord is een persoonlijke tekst waarin de lezer jou als persoon leert kennen. Ook is het voorwoord dé plek om dank te betuigen richting de personen die jou hebben geholpen bij het schrijven van een boek, scriptie of werkstuk.
Een goed voorbeeld bestaat uit de volgende onderdelen:
- Waar gaat de scriptie, het boek of het verslag over en wat is de aanleiding voor jou om dit onderwerp te kiezen of om hierover te schrijven.
- Vervolgens vertel je over de ervaringen die je hebt opgedaan bij het schrijven van jouw werkstuk, verslag, scriptie of boek.
- Bedank alle personen die jou geholpen hebben bij het schrijven, onderzoek doen. Je kunt hierbij denken aan familie, vrienden, mensen die je hebt geïnterviewd en/of je begeleider.
- Je sluit het voorwoord meestal af met je naam, de plaats en de datum. Dit maakt het voorwoord persoonlijker.
Verschil tussen voorwoord en inleiding
Het voorwoord is het eerste stuk tekst dat de lezer te zien krijgt. Dit komt direct na het titelblad. Sommige mensen verwarren het voorwoord met de inleiding. Belangrijk hierbij is dat de inleiding vaak meer inhoudelijk is en het voorwoord persoonlijk. In het voorwoord maakt de lezer kennis met de schrijver, in de inleiding maakt de lezer kennis met de inhoud.
Voorwoord of proloog?
Als je een boek schrijft, dan is er een verschil tussen het voorwoord en een proloog. Een proloog is onderdeel van je verhaal en wordt meestal gebruikt in fictie-boeken. In een proloog vertel je de lezer over een gebeurtenis die zich vóór of juist ná het verhaal afspeelt.
Bij een boek is het zo dat het voorwoord niet altijd door de auteur wordt geschreven. Zo kan je ook iemand anders vragen om het voorwoord te schrijven. Dit wordt veel gedaan bij vakliteratuur, er worden dan bijvoorbeeld mensen gevraagd die een autoriteit op het gebied zijn waar het boek over gaat.
Een goed voorwoord
Een goed voorwoord bestaat uit de elementen die we hierboven al hebben benoemd. Echter, het is ook belangrijk dat je op bepaalde zaken let.
Allereerst moet je een voorwoord altijd kort houden. Wij raden aan om je voorwoord zeker niet langer te maken dan 6 alinea’s. Je zit dan al aan de lange kant. De lezer moet namelijk wel geboeid blijven.
Ook is het belangrijk dat je de personen die je bedankt ook in de juiste volgorde bedankt. Het is niet geheel correct om de persoon die jou het meest geholpen heeft, als laatste te benoemen of vice versa. Bedank de personen die je de meeste hulp hebben geboden daarom als eerste. Schrijf ook de namen consistent op en noem ook welke relatie de persoon met jou heeft (bijvoorbeeld een vriend, partner of ouder).
Het voorwoord schrijf je altijd als je boek, scriptie, werkstuk of verslag helemaal af is. Je schrijft het dus niet vóórdat je je stuk schrijft. Ook is het belangrijk om je voorwoord in de ik-vorm te schrijven, omdat het een persoonlijk stuk is.
Een goed voorbeeld is persoonlijk, maar wel professioneel.
Voorwoord voorbeeld
We laten nu voorbeelden zien van goede voorwoorden. Je kunt deze als inspiratie gebruiken. We raden je wel om je voorwoord in eigen woorden op te schrijven en dat van ons niet letterlijk over te nemen. Het voorwoord is namelijke en persoonlijke tekst! Het zou dus raar zijn om deze van internet te plukken.
Voorbeeld 1: voorwoord boek
Het voorbeeld hierbeneden laat zien hoe een voorwoord van een boek er uit kan zien. In dit voorbeeld is het geschreven door een andere persoon dan de auteur. Het geeft maar weer eens aan dat het voorwoord bij een boek – zeker bij vakliteratuur – vaak door een andere persoon wordt geschreven.
Voorwoord
Dit nieuwe boek van Jacob van Muidenpoort is een schot in de roos. Het boek combineert twee belangrijke trends: een toenemend gebruik van social media onder ouderen en de toenemende mate van automatisering.
Als directeur Online Informatievoorziening bij de Rijksoverheid vind ik dit boek een must-read voor iedereen in mijn vakgebied.
Jacob zet op zeer professionele manier uiteen wat de nieuwe netwerksamenleving betekent voor ambtenaren en voor onze communicatie richting de burger.
Jolanda van Petegem
Directeur Online Informatievoorziening
Rijksoverheid
Voorbeeld 2: voorwoord profielwerkstuk
Zie ook: Voorbeeld voorwoord profielwerkstuk
Het hierop volgende voorbeeld voorwoord is geschreven met als doel om een profielwerkstuk in te leiden. Dit profielwerkstuk is genaamd “Voedingssupplementen bij sporters” en is geschreven voor het vak Biologie.
Voorwoord
De keuze van een onderwerp voor het profielwerkstuk was voor mij niet gemakkelijk. Na uitgebreid zoeken en afwegen heb ik gekozen voor het onderwerp “Voedingssupplementen bij sporters”. Mijn interesse in dit onderwerp werd gewekt door mijn interesse in gezonde voeding en beweging.
Steeds meer jongeren sporten een aantal keren per week om spiermassa op te bouwen. Hierbij worden vaker wel dan niet allerlei supplementen gebruikt. Is dit gezond en werkt het überhaupt? Dat leek mij interessant om te gaan onderzoeken. Bovendien is het een onderwerp dat zeer geschikt is voor het uitvoeren van allerlei experimenten.
Ik wil mijn ouders bedanken voor hun intensieve steun en hulp bij het onderzoek en het schrijven van mijn profielwerkstuk. Nog belangrijker was de hulp van mijn broer die heeft bijgedragen aan het experiment.
Ik wens je veel leesplezier toe!
Sanne Matthijs
Culemborg, 4 maart 2015
Voorbeeld 3: voorwoord scriptie
Ben je een scriptie aan het schrijven? Dan hebben wij ook daarvoor een voorbeeld voorwoord voor je opgeschreven! Mocht dit voorbeeld niet helemaal zijn wat je zoekt, dan kun je natuurlijk ook altijd online scripties opzoeken. Veel universiteiten en hogescholen publiceren de scripties van hun studenten online. Je kunt hier dus ook gerust inspiratie uit halen. Let echter wel op dat je een voorwoord niet letterlijk kopieert, want zoals met alles zul je dan in de problemen kunnen komen op het gebied van plagiaat.
Voorwoord
Na mijn bachelor Sociale Wetenschappen en deze masterstudie Bestuurskunde, sluit ik door middel van deze masterscriptie mijn studententijd af.
Deze scriptie is het eindresultaat van een proces van meer dan zes maanden waarin ik van onderwerp naar dit eindresultaat ben gekomen.
Deze scriptie had ik nooit kunnen schrijven zonder de hulp van mijn begeleider Peter van den Does. Ik heb je begeleiding als bijzonder opbouwend en positief ervaren. Op de momenten dat ik “vast” zat, plantte jij goede ideeën in mijn hoofd waar ik mee verder kon gaan.
Daarnaast wil ik mijn partner en tweede lezer, John Creupel, bedanken. Je opbouwende kritiek en eindeloze geduld zal ik nooit vergeten.
Tot slot wil ik bedanken: mijn ouders, broer en huisgenoten. Ook jullie hebben mij op verschillende manieren enorm geholpen in de afgelopen maanden. Of dit nu inhoudelijke hulp was, of juist hulp om mijn gedachten even te verzetten.
Janet van der Gaag
6 april 2021, Rotterdam
Conclusie
Een voorwoord moet niet te lang zijn. Dit zie je ook duidelijk terug in de verschillende voorbeelden hierboven. Wij raden voor de meeste gevallen een voorwoord aan dat niet langer is dan 6 alinea’s. Als je voorwoord niet op een A4-tje past, dan weet je eigenlijk dat deze te lang is.
Belangrijk daarnaast is dat je het voorwoord en de inleiding niet door elkaar haalt. Het voorwoord is een persoonlijk stuk, terwijl de inleiding een inhoudelijk verhaal moet zijn.
We hopen dat de voorbeelden en informatie op deze pagina je verder heeft geholpen.
Geef een reactie