Sommige mensen denken als ze ouder worden na over het schrijven van een biografie of een levensverhaal. Dit kan een heel lang verhaal zijn, maar ook een beknopte versie. Dit is geheel aan de persoon die er voor kiest om een levensverhaal te schrijven óf te laten schrijven. Op deze pagina vertellen we je alles over het levensverhaal en geven we je een voorbeeld levensverhaal dat je kunt gebruiken als inspiratie.
Inhoud
Wat is een levensverhaal?
Een levensverhaal is een verhaal over het leven van een persoon. Dit verhaal kan de persoon zelf schrijven. Dan hebben we het over een “autobiografisch” levensverhaal. Het kan ook zijn dat iemand anders het schrijft op basis van gesprekken met de persoon en zijn/haar omgeving.
Sommige mensen schrijven een levensverhaal omdat dit gevraagd wordt door een werkgever. Anderen schrijven een levensverhaal in de “winter” van hun leven zodat het nageslacht dit later kan teruglezen en herinneringen kan ophalen.
Zo heeft iedere persoon een andere reden voor het (laten) schrijven van een levensverhaal. Soms wordt een levensverhaal geschreven ter gelegenheid van een overlijden. In dat geval kan de persoon zelf het levensverhaal niet meer schrijven, maar worden er informatie en herinneringen “verzameld” bij nabestaanden. Denk hierbij aan vrienden, familie, kennissen en soms zelfs (oud-)collega’s.
Wat staat er in een levensverhaal?
Het mooie van een levensverhaal is dat er niet één manier is om dit te schrijven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaalde passage uit je leven op te schrijven, of juist een verhaal schrijven dat begint bij de geboorte en eindigt bij het heden. Deze keuze is volledig aan de schrijver van het levensverhaal zelf, en heeft natuurlijk veel invloed op hoe lang het levensverhaal later wordt.
Zo kan iemand die in een oorlog heeft gevochten, ervoor kiezen om juist iets meer te schrijven over deze periode. Of als iemand vroeg een ouder verloren is, kan die persoon ervoor kiezen om juist iets meer over die moeilijke periode te schrijven. Of juist over zijn/haar herinneringen aan die ouder. Zo houd je ook de herinnering aan de generatie vóór jou in leven.
Het kan dus allemaal. Er is geen goede of foute manier om een levensverhaal te schrijven.
Voorbeeld levensverhaal
We laten nu een voorbeeld zien van een levensverhaal. Dit is een beknopte versie. Natuurlijk kun je er zelf voor kiezen om dit levensverhaal op een andere manier in te vullen, langer te maken of juist in te korten.
Wouter werd op 11 augustus 1944 geboren in Ridderkerk en was daarmee één van de ruim negen miljoen inwoners die Nederland toen kende. De bevrijding van Nederland stond op het punt om te beginnen. Ridderkerk lag nét buiten het door de Duitsers platgebombardeerde Rotterdam.
In zijn jeugd was Wouter altijd bezig met voetbal. Nederland werd opnieuw opgebouwd terwijl Wouter naar de basisschool ging. Hier leerde hij zijn beste vriend Pieter kennen. Wouter en Pieter waren niet van elkaar te scheiden tot ver in de jaren 90, toen Pieter helaas overleed aan een hartstilstand. Zo studeerden ze samen Scheikunde in Delft en hebben ze samen een rondreis van drie maanden gemaakt in Australië en Nieuw-Zeeland.
Wouter leerde in 1968 Pauline kennen, waarmee hij in 1971 in Voorburg in het huwelijksbootje stapte. Vrij snel daarna kwam hun oudste zoon Rudolf, niet veel later gevolgd door dochter Karin.
Dankzij zijn beroep als hoogleraar in de scheikunde reisde Wouter veel. Zo ging hij regelmatig naar Japan voor zijn onderzoek, en als het lukte nam hij Pauline (en soms de kinderen) graag mee om zo’n reis te combineren met een vakantie. Zo gingen ze in 1985 samen naar Chicago en in 1989 naar Bolivia.
Pauline overleed helaas in 2014 op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Wouter stond er plots alleen voor, maar ondervond gelukkig veel steun van zijn twee kinderen, die niet ver weg woonden.
Helaas kwam ook aan Wouter’s leven in 2019 een einde. Hij is 75 geworden en heeft gelukkig ruim tien jaar kunnen genieten van een welverdiend pensioen.
Tips voor het schrijven van een levensverhaal
Het voorbeeld hierboven is natuurlijk heel erg beknopt. Toch geeft het een idee van hoe je de grote gebeurtenissen uit iemands leven de revue kunt laten passeren. De persoon of schrijver kan er dan zelf voor kiezen om bepaalde dingen wel of juist niet te benoemen.
We geven nu nog wat handige tips voor het schrijven van een levensverhaal.
Stel vragen
Als schrijver van het levensverhaal moet je de persoon veel vragen stellen. Dit kunnen ook vragen aan jezelf zijn. Zo kom je meer te weten over het leven van de persoon. Een paar voorbeelden van vragen die je kunt stellen:
- Wie waren je vader en moeder?
- Waar woonden jullie in je jeugd?
- Hoeveel broers en zussen had je? Was jij de oudste?
- Was jullie gezin gelovig?
- Gingen jullie als gezin vaak op vakantie? Waarheen?
- Op welke leeftijd wist je wat je later wilde worden?
- Welke studie heb je gevolgd?
- Met welke vrienden heb je nog contact, en waar en hoe heb je die leren kennen?
Kies een persoonsvorm
Wanneer je zélf je levensverhaal schrijft, dan is het een logische keuze om in de eerste persoon over jezelf te schrijven. Dat ziet er dus zo uit:
Ik werd geboren op 9 juli 1992.
Wanneer een ander het verhaal voor je schrijft, vind je het misschien fijner als die persoon over jou schrijft in de derde persoon. Dat gaat zo:
Wouter werd geboren op 9 juli 1992.
Je mag dit dus volledig zelf bepalen, maar het is wel handig om hier een keuze in te maken. Ook is het dan van belang dat je overal in je verhaal dezelfde vorm gebruikt, omdat het de lezer anders kan verwarren.
Bepaal het doel van het verhaal
Het klinkt misschien gek, maar je verhaal moet een doel hebben. Er zijn veel verschillende doelen te bedenken voor het schrijven van een levensverhaal. Bijvoorbeeld:
- Een herinnering voor je nageslacht en/of nabestaanden.
- Je hebt een bijzonder leven gehad en denkt dat een groter publiek dit interessant vindt. Misschien wil je je levensverhaal dan wel laten uitgeven.
Voor ieder doel, schrijf je nét op een andere manier. Ook bepaalt het doel (en de doelgroep) hoeveel intieme details je over je leven wilt delen en hoe ver je daarin gaat.
Bepaal de periode
Een levensverhaal hoeft niet per definitie je hele leven te verslaan. Het kan ook gaan over een specifieke periode uit je leven. Maak hierin een keuze die voor jezelf goed voelt, maar houd er er rekening mee dat de lezer sommige periodes uit je leven misschien niet interessant vindt.
Tot slot
Een levensverhaal is niet voor iedereen weggelegd. Sommigen vinden het fantastisch, anderen moeten er niet aan denken. Wat het voor jou ook is, als je een levensverhaal gaat schrijven hopen wij je hiermee een stukje verder te hebben geholpen.
Geef een reactie