Verhuur je een kamer, studio, appartement of ander soort woning en wil je de huur opzeggen? Op deze pagina geven we je hier meer informatie over en plaatsen we een voorbeeldbrief voor het opzeggen van de huur. Ook leggen we uit wanneer je wel of niet de huur mag opzeggen en wat je moet doen in het geval van een conflict met je huurder.
Inhoud
Wanneer mag je de huur opzeggen als verhuurder?
Als verhuurder mag je de huur niet zomaar opzeggen. Dit kan alleen wanneer je daar een goede reden voor heeft, zoals een huurder die niet betaalt. Het maakt niet uit of de huurder een tijdelijk huurcontract heeft of een vast huurcontract.
De huur mag wél opgezegd worden in de volgende gevallen:
- De huurder betaalt al één of meer maanden geen huur. De verhuurder kan nu naar de rechter gaan om het contract direct te laten stoppen.
- De huurder geeft overlast aan andere buren, bijvoorbeeld geluidsoverlast. Ook in dit geval kan de verhuurder naar de rechter stappen om het huurcontract te laten beëindigen.
- Als je er als verhuurder voor kiest om een zogeheten “diplomatenclausule” in het huurcontract op te nemen, kun je de huur opzeggen wanneer je na een bepaalde periode zelf weer in je woning wil gaan wonen.
- Als je als verhuurder de woning zelf nodig hebt vanwege bijvoorbeeld een echtscheiding mag je de huur opzeggen.
- De verhuurder mag de huur ook opzeggen als de huurder niet akkoord gaat met een hogere huur nadat het huurobject een significante “upgrade” heeft gekregen, bijvoorbeeld na een forse verbouwing of renovatie.
Bij twijfel over het opzeggen van de huur, kun je het beste een advocaat of jurist inschakelen om te bepalen.
Opzegtermijn
De opzegtermijn van een huurovereenkomst is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het van belang of het gaat over een tijdelijke huurovereenkomst of een vast huurcontract.
Een tijdelijk huurcontract mag maximaal één keer worden overeengekomen en mag maximaal twee jaar duren. Na die twee jaar, verandert het automatisch in een vast huurcontract, tenzij de verhuurder tijdig opzegt aan het eind van het tijdelijke huurcontract.
De opzegtermijn in maanden is afhankelijk van hoe lang de huurder al bij je huurt:
- Korter dan 1 jaar: 3 maanden opzegtermijn
- Meer dan 1 jaar: 4 maanden opzegtermijn
- Meer dan 2 jaar: 5 maanden opzegtermijn
- Meer dan 3 jaar: 6 maanden opzegtermijn
Opzeggen moet plaatsvinden met een aangetekende brief, zodat je zeker weet dat de huurder de opzegging heeft ontvangen.
Heb je de woning dringend nodig? Dan kun je de huur opzeggen. Als de huurder niet akkoord gaat, dan moet de rechter uitspraak doen. Je moet dan wel kunnen aantonen dat de nood hoog is.
Verkoop van de huurwoning is geen geldige reden om de huur op te zeggen. In het geval van verkoop wordt de nieuwe eigenaar van de woning de verhuurder.
Meer informatie nodig? Bekijk ook de website van Juridisch Loket.
Voorbeeldbrief opzeggen huur door verhuurder
We laten nu een voorbeeld zien van een brief waarin de verhuurder de huur opzegt vanwege het aflopen van een tijdelijke huurovereenkomst. Ook deze brief moet aangetekend verstuurd worden.
Aan: Jan Thijssen
Coolsingel 33
2011 BA Rotterdam
Rotterdam, 17 november 2022
Betreft: Opzegging huurovereenkomst
Beste Jan,
Via deze weg deel ik je mede dat ik de huurovereenkomst opzeg per 1 april 2023. Dit is tevens de datum waarop de tijdelijke huurovereenkomst – overeengekomen op 1 april 2022 – afloopt.
Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Eric Dolmans
In het geval van conflicten
Als je een conflict hebt met je huurder, is dat geen geldige reden om de huur zomaar op te zeggen. Wel kunnen bepaalde gedragingen van de huurder een geldige reden zijn voor het opzeggen van de huur. In de meeste gevallen komt hier wel een rechter aan te pas. Het is dan ook handig om juridisch advies in te winnen wanneer je huurder bijvoorbeeld veel geluidsoverlast veroorzaakt of schade aanricht aan de huurwoning.
Veel gestelde vragen
Nee, dat is niet toegestaan. Als de huurder niet akkoord gaat met het opzeggen van de huur, dan moet de kantonrechter de huurovereenkomst ontbinden. Dit kan alleen als daar geldige redenen voor zijn. In de Nederlandse wet worden huurders goed beschermd en ontbinding van een huurovereenkomst is alleen mogelijk in bepaalde situaties, zoals vermeld in artikel 7:274 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Meer informatie vind je hier.
Als de huurder niet uit zichzelf akkoord gaat met het opzeggen van de huur, dan kun je de huurovereenkomst laten ontbinden door de kantonrechter. Hiervoor zijn wel geldige redenen nodig.
Een tijdelijk huurcontract kun je alléén opzeggen aan het einde van het tijdelijke huurcontract. Dit moet je dan wel ruim op tijd laten weten, liefst drie maanden voordat het tijdelijke huurcontract afloopt. De huurder hoeft hier geen akkoord op te geven.
Geef een reactie