Wanneer er iemand overleden is, is dat een treurige gebeurtenis. Veel nabestaanden kiezen ervoor om een rouwadvertentie te plaatsen. Dit is een overlijdensbericht in een plaatselijke of zelfs landelijke krant. Een rouwadvertentie is niet alleen een informatief bericht, het wordt vaak ook gezien als een eerbetoon aan de overleden persoon.
Inhoud
Waarom een rouwadvertentie?
Een rouwadvertentie heeft meerdere functies. Wanneer een dierbare overlijdt, is het niet altijd mogelijk om iedereen hiervan op de hoogte te stellen. Natuurlijk zullen de mensen uit je naaste omgeving op de hoogte worden gebracht. Echter, er zijn ook kennissen die u niet vaak spreekt of waar je al een tijd geen contact mee hebt gehad. In die gevallen kan een rouwadvertentie ervoor zorgen dat ook zij op de hoogte zijn van het overlijden. Dit wordt vaak gewaardeerd omdat ze dan nog een condoleance kunnen sturen.
Ook is voor veel mensen een rouwadvertentie een soort eerbetoon aan de overledene. Je ziet vaak dat het niet bij één rouwadvertentie blijft als er iemand overlijdt. Zo zie je vaak dat de familie een rouwadvertentie plaatst, maar bijvoorbeeld ook collega’s, verenigingen en andere gezelschappen waar de overledene deel van uitmaakt(e).
Kosten van een rouwadvertentie
De kosten van een rouwadvertentie verschillen per krant. De meeste kranten berekenen de prijs per millimeter die de advertentie inneemt in de krant. Als gemiddelde kun je uitgaan van een prijs rond de 1000-1400 euro in een landelijke krant (bijv. NRC), en ongeveer 500-800 euro in een regionale krant (bijvoorbeeld “Dagblad de Limburger”).
Controleer ook zeker of de kosten van een rouwadvertentie gedekt worden door je uitvaartverzekering. Dit is soms het geval, maar niet altijd! Wel is het aan te raden om dit te checken, want het kan je een hoop kosten besparen.
Wat staat er in een rouwadvertentie?
Een rouwadvertentie ziet er vaak ongeveer zo uit:
Tot ons grote verdriet hebben wij afscheid moeten nemen van onze dierbare en liefhebbende vader, zoon en man
Peter Marius Janssen
Maastricht 23-1-1942 Sittard 24-1-2022
Jacob
Jan en Marlies
Guido en Janet
In ieder geval wordt de naam van de overledene getoond en natuurlijk de geboorte- en sterfdatum van de overledene. Ook is er altijd plaats voor de namen van familieleden namens wie de rouwadvertentie is geplaatst.
Wat je vaak ziet is dat er een adres wordt gemeld waar eventuele rouwkaarten en/of bloemen naartoe mogen worden gestuurd. Soms wordt ook aangegeven, dat de nabestaanden liever een donatie aan een goed doel willen schenken dan bloemen te ontvangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan donaties aan het KWF wanneer de overledene met kanker te maken heeft gehad.
Voorbeeld rouwadvertentie
We laten nu voorbeelden zien van rouwadvertenties. Je bent vrij om een tekst te gebruiken als je een voorbeeld rouwadvertentie ziet die passend is. Het is natuurlijk wel altijd mooi om er een persoonlijke draai aan te geven.
Voorbeeld rouwadvertentie directe familie
Tot ons grote verdriet hebben wij afscheid moeten nemen van onze dierbare man, vader en stiefvader
Frans Bernardus Petersen
Groningen 23-1-1964 Urk 15-1-2022
Marloes
Pim
Frank
Voorbeeld rouwadvertentie bedrijf
Het volgende voorbeeld is een rouwadvertentie die je namens een bedrijf kunt plaatsen als een collega overlijdt.
Bedroefd hebben wij kennisgenomen van het plotselinge overlijden van
mevrouw H.J. Van Malden
directeur personeelszaken van Intra Solutions B.V.
Wij zullen haar herinneren als een gedreven en optimistische collega. Hiermee heeft zij enorm bijgedragen aan de groei van Intra Solutions en de positieve sfeer op de werkvloer.
Wij wensen de familie veel sterkte toe in deze tijd.
Namens de Directie, management en alle medewerkers van Intra Solutions en onze dochtermaatschappijen.
Geef een reactie