Voorbeeld Gantt chart

Met een Gantt chart kun je een planning op een overzichtelijke manier weergeven. De Gantt chart wordt vaak gebruikt bij projecten en wordt meestal samengesteld door de projectmanager of leidinggevende. Met een goed gemaakte Gantt chart kun je in één keer zien welke verschillende activiteiten er lopen en welke afhankelijkheden er eventueel zijn. Maar hoe maak je een Gantt chart? Op deze pagina leggen we je dat uit en geven we je een voorbeeld Gantt chart.

Voorbeeld Gantt chart
Een simpele Gantt chart

Wat is een Gantt chart?

Een Gantt chart is een grafiek en een hulpmiddel dat kan worden gebruikt voor het managen van een planning die bij een project hoort.

De Gantt chart werd in 1910 uitgevonden door Henry Laurence Gantt. Hij was een managementconsultant en ingenieur. De Gantt chart werd door Gantt gebruikt als een hulpmiddel waarmee de planning én voortgang van een project snel zichtbaar waren. Aan het begin van de 20ste eeuw werd deze Gantt chart gezien als een enorme innovatie. De Gantt chart werd daarna bijvoorbeeld gebruikt bij het bouwen van de Hoover Dam.

Hoover Dam
Bij het bouwen van de Hoover Dam werd de Gantt chart gebruikt als hulpmiddel.

Het eerste Nederlandse boek over de Gantt chart kwam van Berend Willen Berenschot in 1952. Dit werd destijds gepresenteerd als een geweldig hulpmiddel voor bedrijfsleiding.

Inmiddels is de Gantt chart een geaccepteerde standaard bij het leiden van projecten. Je zult de Gantt chart dan ook zeker tegen komen op je werk, vooral als je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt.

Hoe werkt een Gantt chart?

De kracht van een Gantt chart is dat hij zeer eenvoudig is. De chart is bedoeld om de meest ingewikkelde projecten in één diagram inzichtelijk maken waardoor je makkelijk en snel inzicht krijgt in de planning en status van een project.

Hoe een Gantt chart werkt is als volgt. Horizontaal laat je het verloop van de tijd zien. Dit kan bijvoorbeeld per dag of per week. Dat hangt een beetje af van hoe lang een project gaat duren. Voor een project van een half jaar zal je sneller weeknummers gebruiken in je Gantt chart, maar voor een project van drie weken is het beter om “dagen” als tijdseenheid te gebruiken. Op de verticale as van de Gantt chart maak je een soort chronologische lijst van taken en activiteiten die moeten worden uitgevoerd voor een succesvolle afronding van het project.

Sommige activiteiten in een project zijn van elkaar afhankelijk. Je kunt dit bijvoorbeeld aangeven door een bepaalde activiteit precies te laten starten op het moment dat een andere activiteit afloopt. Als de ene activiteit vertraging oploopt, dan kan met de andere activiteit ook pas later worden gestart. Een simpel voorbeeld: als je een boek schrijft dan kan de taak “Redigeren hoofdstuk 1” pas starten als de taak “Schrijven hoofdstuk 1” is afgerond.

Gantt chart voorbeeld

Wil je zelf een Gantt chart maken? De meest eenvoudige manier om te beginnen met het maken van een Gantt chart is om een voorbeeld te downloaden. Zo hoef je zelf niet de layout te maken, maar kun je de layout gewoon invullen met de taken en informatie die relevant zijn voor jouw project. Via de knop hierbeneden vind je een Gantt chart voorbeeld in Google Drive. Je kunt deze downloaden naar je PC of kopieren naar je eigen Google Drive.

De voorbeeld Gantt is gemaakt met behulp van TeamGantt.com.

Wanneer je de bovenstaande Gantt in Google Drive hebt geopend, kun je links bovenin kiezen om deze te downloaden. Dat doe je als volgt:

Voorbeeld downloaden
Voorbeeld downloaden

Je kunt de Gantt chart op deze manier downloaden, maar je kan via dezelfde knop óók kiezen om de Gantt chart te kopiëren naar je eigen Google Drive. Je kunt de Gantt vervolgens delen met je teamgenoten zodat jullie er samen aan kunnen werken in Google Sheets. Zie hier een uitleg van Google over samenwerken in Google Sheets.

Online tools

Er zijn tegenwoordig natuurlijk verschillende online tools die teams gebruiken om hun projecten te managen. Eén populaire tool is Trello, waarvoor ook een uitbreiding beschikbaar is voor het maken van Gantt charts. Deze heet TeamGantt. Ook andere tools zoals Jira hebben ingebouwde functionaliteit voor het maken van Gantt-grafieken. Het mooie van dit soort tools is dat de Gantt automatisch geüpdatet wordt als iemand een taak heeft gestart of afgerond.

Uiteraard kun je ook Gantt charts maken met Google Sheets. Een voorbeeld daarvan vind je op deze website.

Tot slot

Met een goed gemaakte Gantt chart maak je ongetwijfeld grote indruk op je collega’s en leidinggevenden. Uiteraard maak je nóg meer indruk door een project succesvol en op tijd af te ronden, zonder daarbij het budget te overschrijden. De Gantt chart is hiervoor een handig hulpmiddel, maar ook niet meer dan dat. De Gantt is geen magische oplossing om ieder project goed te laten verlopen. Wel zal een Gantt chart enorm handig zijn om makkelijk en snel inzicht te krijgen in het verloop van een project en waar je project eventueel vertraging dreigt op te lopen.

Handig?


Deze pagina werd gepubliceerd in april 2021.