Met een Gantt chart kun je een planning op een overzichtelijke manier weergeven. De Gantt chart wordt vaak gebruikt bij projecten en wordt meestal samengesteld door de projectmanager of leidinggevende. Met een goed gemaakte Gantt chart kun je in één keer zien welke verschillende activiteiten er lopen en welke afhankelijkheden er eventueel zijn. Maar hoe maak je een Gantt chart? Op deze pagina leggen we je dat uit en geven we je een voorbeeld van een Gantt chart.
Inhoud
Wat is een Gantt chart?
Een Gantt chart (of Gantt-grafiek) is een diagram waarmee activiteiten kunnen worden gepland. de Gantt chart wordt vaak gebruikt bij projectmanagement.
De Gantt chart vindt zijn oorsprong in de jaren 1890, toen de Poolse ingenieur Karol Adamiecki de Gantt-chart uitvond. Maar pas toen de Amerikaanse ingenieur Henry Gantt rond 1910 zijn eigen versie van de grafiek ontwikkelde, kreeg het de naam Gantt chart. In 1931 werd de Gantt chart gebruikt bij de bouw van de Hoover Dam, een grote dam in de VS, niet ver van Las Vegas.
Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de Gantt chart meer ingezet als projectmanagement-tool. De Gantt chart maakte toen dan ook zijn intrede in het internationale bedrijfsleven. De bruikbaarheid van de Gantt chart bleef toen helaas beperkt, omdat als een project vertraging opliep, de hele Gantt chart opnieuw getekend moest worden. Dankzij digitalisering is dit tegenwoordig een stuk eenvoudiger.
Een Gantt chart is een grafiek die gebruikt wordt voor het plannen van taken of activiteiten. Bijvoorbeeld binnen een project. De tool wordt vaak gebruikt als hulpmiddel bij het in goede banen leiden van projecten.
Hoe werkt een Gantt chart?
Een Gantt chart herken je aan rijen die een activiteit of taak binnen een project inzichtelijk maken. De eerste taken staan vaak bovenaan. Op de horizontale lijn wordt de tijd weergegeven, bijvoorbeeld in weken of maanden.
Iedere activiteit heeft zijn eigen balk die aangeeft wanneer deze start en wanneer deze volgens de planning moet eindigen. Met pijlen tussen verschillende taken of activiteiten kun je afhankelijkheden inzichtelijk maken. Bijvoorbeeld als Taak D pas kan worden gestart als Taak C is afgerond.
Met sterren of een ander symbool kun je binnen de Gantt chart ook mijlpalen inzichtelijk maken.
Voordelen van een Gantt chart
Gantt charts zijn zeer populair bij projectmanagers. Dit komt doordat de Gantt chart het stukken eenvoudiger maakt om ingewikkelde planningen uit te werken. Zeker als er verschillende afdelingen moeten bijdragen aan een project of planning, dan kan de Gantt chart eenvoudig inzichtelijk maken wie wanneer in actie moet komen, en welke afhankelijkheden (“dependencies”) er zijn tussen de verschillende taken en/of fasen van een project.
De Gantt chart kan ook gebruikt worden om eenvoudig aan de directie te presenteren hoe een planning er uit ziet. En hoe bepaalde beslissingen de planning in positieve of negatieve zin kunnen beïnvloeden.
Gantt chart voorbeeld
Je kunt een Gantt chart op veel verschillende manieren maken. Sommige managers of projectleiders gebruiken bijvoorbeeld PowerPoint voor het maken van zo’n chart. Of als je organisatie gebruikmaakt van Atlassian, dan kan dit vaak ook in Confluence. Maar om het voor iedereen toegankelijk te maken, hebben wij een voorbeeld beschikbaar gesteld in Google Docs:
De voorbeeld Gantt is gemaakt met behulp van TeamGantt.com.
Wanneer je de bovenstaande Gantt in Google Drive hebt geopend, kun je links bovenin kiezen om deze te downloaden. Dat doe je als volgt:
Je kunt de Gantt chart op deze manier downloaden, maar je kan via dezelfde knop óók kiezen om de Gantt chart te kopiëren naar je eigen Google Drive. Je kunt de Gantt vervolgens delen met je teamgenoten zodat jullie er samen aan kunnen werken in Google Sheets. Zie hier een uitleg van Google over samenwerken in Google Sheets.
Online tools
Er zijn tegenwoordig natuurlijk verschillende online tools die teams gebruiken om hun projecten te managen. Eén populaire tool is Trello, waarvoor ook een uitbreiding beschikbaar is voor het maken van Gantt charts. Deze heet TeamGantt. Ook andere tools zoals Jira hebben ingebouwde functionaliteit voor het maken van Gantt-grafieken. Het mooie van dit soort tools is dat de Gantt automatisch geüpdatet wordt als iemand een taak heeft gestart of afgerond.
Uiteraard kun je ook Gantt charts maken met Google Sheets. Een voorbeeld daarvan vind je op deze website.
Tot slot
Een Gantt chart is een handige manier om een planning of project goed inzichtelijk te krijgen. Maar een Gantt chart is geen wondermiddel om een project goed te laten verlopen. Iedere afdeling en elk teamlid zal nog steeds zijn bijdrage moeten leveren voor een succesvol eindresultaat van je project. Een goede projectleider begrijpt dit, en gebruikt de Gantt chart vooral als hulpmiddel en niet als doel op zich.
Heb je vragen over de Gantt chart of wil je je ervaringen delen? Laat dan een reactie achter onderaan deze pagina!
Geef een reactie