Ben je voor school een werkstuk aan het maken? Dan kom je waarschijnlijk op een gegeven moment op het punt dat je een nawoord moet schrijven. Dit stuk tekst komt meestal aan het eind van je werkstuk en biedt de ruimte om terug te blikken op het schrijfproces. Maar hoe maak je een nawoord en waar moet je allemaal op letten? Op deze pagina geven we je een voorbeeld nawoord werkstuk dat je kunt gebruiken ter inspiratie. We raden af om dit nawoord letterlijk te kopiëren, want daar kun je mee in de problemen komen qua plagiaat.
Lees ook: Voorbeeld nawoord profielwerkstuk
Een nawoord schrijf je pas op het allerlaatste moment van je schrijfopdracht, werkstuk, verslag of scriptie. Dat is het moment waarop je goed kunt overzien wat je hebt geleerd en of je de vragen hebt kunnen beantwoorden die je jezelf van tevoren had gesteld.
In het nawoord schrijf je bijvoorbeeld op:
- Wat je hoopte te leren van het schrijven.
- Wat je daadwerkelijk hebt geleerd.
- Wie je nog speciaal wilt bedanken voor hulp en/of samenwerking.
Dat laatste punt is vooral heel relevant als het om een werkstuk of schrijfopdracht gaat die je in een projectgroepje moest uitvoeren.
Voor docenten is het nawoord vaak een belangrijk onderdeel van je werkstuk omdat ze hieraan kunnen zien wat je geleerd hebt.
Voorbeeld nawoord werkstuk
We laten nu een voorbeeld nawoord werkstuk zien.
Nawoord
Ik heb het maken van dit werkstuk ervaren als enorm leerzaam.
Ik ga niet liegen, het was zeker niet altijd leuk om hier aan te werken. Er zijn momenten geweest waarop ik mijn laptop uit het raam wilde gooien. Het ging zeker niet perfect. Vaak liep ik vast in het schrijven van hoofdstukken. Ik wist dan niet meer zo goed wat ik er nog aan kon toevoegen.
Gelukkig heb ik heel erg veel hulp gehad van mijn begeleider, meneer Touwbrug. Ook mijn ouders hebben enorm geholpen en ik wil ze via deze weg dan ook (nogmaals) bedanken.
Ik heb tijdens het schrijven over de Tweede Wereldoorlog heel erg veel geleerd. Niet alleen over de mensonterende omstandigheden in de Duitse vernietigingskampen, maar ook over het verzet van de gevangenen in die kampen.
Al met al ben ik erg blij met en trots op het eindresultaat. Ik heb veel tijd in dit werkstuk gestoken en ben dan ook erg blij dat ik deze periode kan afronden.
Meer informatie
Je kunt een nawoord kort houden, zoals in het voorbeeld hierboven, maar je kunt een nawoord ook een stuk langer rekken. Het ligt er een beetje aan wat voor werkstuk of scriptie je hebt geschreven. Als je een werkstuk hebt geschreven van 100 pagina’s dan is het nawoord waarschijnlijk wat langer dan wanneer je een kort werkstuk hebt geschreven.
Het nawoord is niet de plek om te schrijven over de aanleiding van jouw keuze voor het onderwerp. Hiervoor is het voorwoord bedoeld. Het nawoord is puur bedoeld als reflectie: wat heb je geleerd, wat ging goed en wat ging minder goed?
Geef een reactie