Voorbeeld aanbevelingsbrief

Voorbeeld aanbevelingsbrief

Heeft iemand je gevraagd om een aanbevelingsbrief te schrijven? Een aanbevelingsbrief – ook wel “een aanbeveling” – is een brief waarin je als het ware aangeeft dat de persoon in kwestie competent is. Een dergelijke brief wordt vaak geschreven door een werkgever of leidinggevende van de persoon in kwestie, maar het kan ook in een andere situatie voorkomen. Een typisch moment om je leidinggevende te vragen om een aanbeveling, is als je de organisatie verlaat. Je leidinggevende zal hier vaak mee instemmen, tenzij deze jou niet als competent beschouwt. Op deze pagina vind je een voorbeeld aanbevelingsbrief die je kun gebruiken als leidraad.

Tips aanbevelingsbrief

We geven eerst een aantal tips voor het schrijven van een aanbeveling.

Introduceer jezelf
Wees oprecht
Let op taalgebruik

Introduceer jezelf

Begin altijd met een introductie van jezelf. Maak duidelijk wat jouw rol is en hoe jij je verhoudt (of hebt verhouden) tot de persoon waarover je de aanbeveling schrijft. Het is hierbij van belang dat je duidelijk maakt dat je écht veel hebt samengewerkt met deze persoon, en dat je een goede indruk hebt van deze persoon.

Wees oprecht

Een aanbevelingsbrief is bedoeld om de persoon in kwestie in een positief daglicht te zetten. Was je als leidinggevende niet te spreken over de prestaties van deze persoon? Denk dan eens goed na of je wel een aanbeveling wilt schrijven. Een negatieve brief heeft niemand iets aan. Echter, als jij positief over iemand schrijft terwijl die persoon dat eigenlijk niet “verdient”, dan kan dat op de lange termijn ook negatief op jou afstralen. Jij hebt die persoon immers aanbevolen!

Natuurlijk kun je bepaalde dingen weglaten, maar als iemand structureel slecht heeft gepresteerd, dan is het niet helemaal eerlijk om een aanbevelingsbrief te schrijven.

Let op taalgebruik

Zorg dat je aanbevelingsbrief de juiste opbouw heeft en zorg voor een correcte spelling. Controleer de brief altijd voordat je deze verstuurt. Je kunt de brief uiteraard nog door iemand laten nakijken voordat je deze verstuurt.

Voorbeeld aanbevelingsbrief

We geven nu een aantal voorbeeldbrieven die je kunt gebruiken als leidraad voor het schrijven van een aanbeveling.

Voorbeeld aanbevelingsbrief: werkgever over werknemer

De onderstaande voorbeeld-aanbeveling is een geschreven door een werkgever over een van zijn personeelsleden. Alle namen en adressen in de voorbeeldbrief zijn volledig fictief en niet gebaseerd op daadwerkelijk bestaande personen.

Naam afzender
Javastraat 3
1022 BS Rotterdam

Janssen Logistics B.V.
T.a.v. Dhr. G. Janssen
Ceintuurbaan 103
2020 AM Amsterdam

Betreft: Aanbeveling Peter Van Dijk

8 februari 2021, Rotterdam

Geachte heer Janssen,

Als werkgever van Peter Van Dijk kan ik bevestigen dat wij ruim vijf jaar prettig hebben samengewerkt. Peter is een zeer betrouwbare en gedisciplineerde collega. Hij stond altijd klaar wanneer dat nodig was en er waren nooit problemen. Binnen de Marketing-afdeling heeft hij de afgelopen jaren een belangrijke rol voor ons vervuld. Wij nemen dan ook met een dubbel gevoel afscheid van Peter.

Wij bevelen Peter met de volle overtuiging aan als Marketing Manager binnen jullie organisatie. Wij vertrouwen erop dat Peter een waardevolle toevoeging zal zijn in jullie organisatie.

Indien u nog vragen hebt over onze samenwerking met Peter, dan zijn wij uiteraard bereid om deze telefonisch verder toe te lichten. Dat kan op het nummer 020-12345678

Met vriendelijke groet,

Naam afzender
<Handtekening>

Voorbeeld aanbevelingsbrief: leidinggevende over medewerker

De onderstaande brief is door een leidinggevende binnen een organisatie geschreven over één van de teamleden uit zijn/haar team. In dit voorbeeld vindt de aanbeveling per e-mail plaats.

Onderwerp: Aanbeveling Vincent Schoortkamp

Geachte mevrouw Gerards,

Ik ben de afgelopen vier jaar de directe leidinggevende geweest van Vincent Schoortkamp. Helaas heeft hij zijn vertrek aangekondigd. Daarbij heeft Vincent mij gevraagd om een aanbeveling. Ik kan Vincent met de volste overtuiging aanbevelen.

Als Junior Marketingmedewerker heeft Vincent jarenlang het verschil gemaakt. Hij is enorm gegroeid in zijn rol en ik ben ervan overtuigd dat hij klaar is voor de volgende stap in zijn carrière. Deze stap kunnen wij hem op dit moment helaas niet bieden. We nemen dan ook met een dubbel gevoel afscheid van Vincent. We zien hem niet graag vertrekken, maar gunnen hem uiteraard die volgende stap.

Vincent hield zich in zijn functie voornamelijk bezig met het beheren van onze digitale media. Hij werkt vloeiend met diverse softwareprogramma’s zoals Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Ook heeft hij een goede beheersing van zowel de Nederlandse als de Engelse taal. Vincent staat altijd klaar als iemand hem nodig heeft en ik beveel hem daarom met de volste overtuiging aan.

Mocht u nog vragen hebben over onze samenwerking, dan ben ik te bereiken via dit e-mailadres of natuurlijk het onderstaande telefoonnummer.

Met vriendelijke groet,
Daan Jacobs

Marketing Manager
Rapid Logistics B.V.
020-12345678

Voorbeeld aanbevelingsbrief: collega over collega

Het kan óók voorkomen dat de medewerker de leidinggevende niet om een aanbeveling wil vragen. Dit kan verschillende redenen hebben. We laten wederom een voorbeeld zien dat per e-mail plaatsvindt.

Onderwerp: Aanbeveling Nick Simons

Geachte heer Kuipers,

Ik ben Romy Wijnman, al sinds drie jaar actief als social media specialist binnen Ruiters Advertenties B.V.

In deze rol heb ik de afgelopen twee jaar intensief samengewerkt met Nick Simons. Nick vervulde bij ons de functie van Digitale Media Coordinator en was in deze rol een grote toegevoegde waarde binnen ons bedrijf.

In onze samenwerking heb ik Nick’s kennis en expertise enorm gewaardeerd. Daarnaast zou ik Nick omschrijven als pro-actief, een echte “go getter” die niet stil en niet te beroerd is om zijn mouwen op te stropen om iets voor elkaar te krijgen.

Ik kan u van harte aanbevelen om met Nick samen te werken. Indien u een verdere toelichting wenst op mijn samenwerking met Nick, dan kunt u mij bereiken op onderstaand telefoonnummer.

Met vriendelijke groet,

Romy Wijnman
Social Media Specialist
Ruiters Advertenties B.V.

Handig?


Deze pagina werd gepubliceerd in februari 2021.