Het gebeurt helaas nog altijd: makelaars die onterecht bemiddelingskosten rekenen aan een huurder. Wanneer mag een makelaar bemiddelingskosten rekenen? En wanneer juist niet? We zetten het in dit artikel allemaal voor je op een rijtje, en geven ook een voorbeeldbrief bemiddelingskosten terugvorderen voor als je onterecht bemiddelingskosten hebt betaald.
Inhoud
Wanneer zijn bemiddelingskosten toegestaan?
Een verhuurder, makelaar of bemiddelingsbureau kan kosten rekenen voor een nieuwe huurwoning zoals een appartement, studio, kamer of ander soort woning.
Er zijn specifieke situaties waarin zo’n persoon of bedrijf bemiddelingskosten mag rekenen aan de huurder. Zo is het rekenen van bemiddelingskosten toegestaan als je als huurder de makelaar een opdracht geeft voor het vinden van een geschikte huurwoning. De makelaar gaat dan op zoek naar een huurwoning en bemiddelt tussen jou en de verhuurder. In dit geval is het dus gerechtvaardigd dat de makelaar of tussenpersoon jou laat betalen voor zijn/haar diensten.
Er zijn echter ook situaties waarin het niet is toegestaan bemiddelingskosten te rekenen aan de huurder. Bijvoorbeeld als de makelaar of bemiddelaar voor de verhuurder werkt. Als jij bijvoorbeeld reageert op een kamer of woning via een website, en de makelaar rekent vervolgens bemiddelingskosten, dan is dit in bijna alle gevallen niet toegestaan. De makelaar of tussenpersoon is dan namelijk in opdracht van de verhuurder bezig met het vinden van een geschikte huurder. In dat geval mag de makelaar wel kosten rekenen, maar alleen aan de verhuurder. Het is niet toegestaan om deze kosten te verhalen of door te rekenen aan de huurder.
Administratiekosten en andere trucjes
Het kan ook gebeuren dat een bemiddelaar de huurder laat betalen en de kosten een andere naam geeft. Vaak gaat het dan om een soort verkapte bemiddelingskosten, die ze anders noemen. Logisch, want als jij in Google “bemiddelingskosten” opzoekt dan zul je een hoop artikelen vinden waarin staat dat dit niet is toegestaan.
Zo noemen sommige bemiddelaars of makelaars de kosten administratiekosten, contractkosten of makelaarskosten. Voor dit soort kosten geldt hetzelfde als voor bemiddelingskosten: je hoeft deze niet te betalen, tenzij de makelaar of bemiddelaar in opdracht van jou (de huurder) werkt.
Word je door een makelaar of bemiddelaar gevraagd om een bedrag te betalen, maar wordt hier niet bij vermeld waar het bedrag voor is? Vraag dan om uitleg via een brief of e-mail. Op die manier heb je het “zwart op wit” mocht je dit later nodig hebben.
Tip: In de regel geldt dat er alléén kosten mogen worden gerekend aan de huurder als hier iets tegenover staat. Bijvoorbeeld het regelen van een woonvergunning voor de huurder. Uiteraard mag dit alléén als je hier als huurder expliciet opdracht voor hebt gegeven.
Voorbeeldbrief bemiddelingskosten terugvorderen
Heb je onterecht bemiddelingskosten betaald? Gebruik dan de onderstaande voorbeeldbrief voor het terugvorderen van deze onterechte kosten. In de meeste gevallen heb je vijf jaar de tijd vanaf het moment dat je de kosten hebt betaald. We raden aan om de kosten pas terug te vragen als de huurovereenkomst al is ingegaan. Anders is er natuurlijk een risico dat de makelaar, verhuurder of bemiddelaar een andere huurder kiest.
Aan
Paulusma Makelaars
Coolsingel 13
2022 BA Rotterdam
14 november 2022, Leiden
Betreft: bemiddelingskosten
Geachte heer Paulusma,
Vanaf 1 oktober jl. huur ik bij uw klant, de heer Sjoerdsen, een woning op het adres Van Assenstraat 3 te Leiden. U trad als bemiddelaar op namens de heer Sjoerdsen.
U heeft mij bemiddelingskosten laten betalen van €780. Dit heb ik aan u betaald via overschrijving op 28 september. Bijgevoegd vindt u hiervan de overschrijving.
Volgens artikel 427 en 417 lid 4, boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, is het niet toegestaan om deze kosten aan de huurder in rekening te brengen. Naar mijn mening heb ik deze bemiddelingskosten dan ook onterecht betaald.
Ik verzoek u vriendelijk de door mij betaalde bemiddelingskosten van €750 binnen 7 dagen over te maken naar mijn bankrekeningnummer NL79INGB00012345678, op naam van J.A.C. Brands. Betaalt u later, dan reken ik de wettelijke rente over dit bedrag vanaf 21 november 2022.
Ik reken op uw snelle medewerking.
Hoogachtend,
Jelle Brands
Deze brief bevat een aantal belangrijke elementen die je uiteraard moet aanpassen aan jouw situatie, zoals de namen en adresgegevens. Daarnaast pas je ook de datum aan waarop de huur is ingegaan en de datum waarop je de brief verstuurt.
We adviseren je om deze brief per aangetekende post te versturen. Je hebt dan bewijs dat de bemiddelaar of makelaar jouw brief ontvangen heeft.
Veelgestelde vragen
We beantwoorden nu nog een aantal veel gestelde vragen over het terugvorderen van bemiddelingskosten.
Dat is begrijpelijk. Denk goed na of je de kosten echt nú wilt terugvorderen. Je kunt dit natuurlijk ook doen als je al ergens anders woont. Je kan de bemiddelingskosten tot uiterlijk vijf jaar na het betalen terugvorderen.
Je kunt er dan voor kiezen om naar de Geschillencommissie te stappen voor dit soort kwesties. Als de makelaar of bemiddelaar hier niet bij is aangesloten, dan is de enige andere optie om een advocaat of rechtsbijstand in te schakelen. Denk wel goed na of je dit wilt doen, want dit brengt hoge kosten met zich mee, die waarschijnlijk hoger zullen uitvallen dan de bemiddelingskosten die je betaald hebt.
Dit zijn eigenlijk andere woorden voor “bemiddelingskosten”. Zo probeert de makelaar of bemiddelaar jou te laten betalen zonder dat je door hebt dat het om bemiddelingskosten gaat. Deze kosten mogen alleen gerekend worden als hier een dienst tegenover staat en de makelaar niet voor de verhuurder werkt.
Dit zien we (helaas) vaker. Wij raden daarom altijd aan om wél te betalen, en de kosten later terug te vorderen. Je kan dit binnen vijf jaar na het betalen doen, dus je hebt hier ruim de tijd voor.
Jelle zegt
de bemiddelaar van mijn verhuurder heeft gezegd dat hij me uit het huis zet als ik de bemiddelingskosten terug vraag. Hij heeft ook de sleutel en zei dat hij zelf mijn spullen op straat ging zetten als ik dat zou doen….hebben jullie tips?
voorbeeldtekst.nl zegt
Beste Jelle,
De bemiddelaar mag natuurlijk nooit zomaar jouw spullen op straat zetten. Doet hij dit wel, dan is dat strafbaar. Het feit dat hij er mee dreigt vinden wij echter geen goed teken.
Wij adviseren in dit geval om met je verhuurder in gesprek te gaan over de bemiddelaar. Uiteindelijk beslist de verhuurder of jij er blijft wonen of niet. Als je een tijdelijk huurcontract hebt (bijvoorbeeld voor een jaar) dan is het misschien beter om de situatie voor nu te deëscaleren.
Bedenk je ook dat je vijf jaar de tijd hebt om de bemiddelingskosten terug te vorderen. Je kunt dus ook wachten met terugvragen totdat je ergens anders woont.
Succes!