Heb je een werkstuk of een scriptie geschreven? Dan is het vaak de bedoeling dat je op het einde een nawoord schrijft. Een nawoord wordt ook wel een epiloog genoemd en is een terugblik aan het eind van het schrijven. Als je een scriptie, werkstuk, verslag of zelfs je profielwerkstuk hebt geschreven, dan gebruik je het nawoord als terugblik op wat je hebt geleerd tijdens het onderzoeken. Op deze pagina geven we je een voorbeeld nawoord en geven we allerlei handige tips. Het nawoord is anders dan het voorwoord, hoewel er in het voorwoord ook wordt teruggeblikt, komt het voorwoord aan het begin van je werkstuk of verslag.
Inhoud
Een nawoord schrijven, hoe moet dat?
Je schrijft het nawoord pas op het allerlaatste. Je weet dan heel erg goed wat je hebt geleerd tijdens het proces van schrijven. Ook kun je aan het einde het beste beoordelen of je persoonlijke doelen hebt gehaald en of je de vooraf gestelde (hoofd- en deel-)vragen hebt kunnen beantwoorden.
In het nawoord kun je terugblikken op het gehele proces van het stuk dat je hebt geschreven. Hebben mensen je geholpen of heb je samen iets gemaakt? Dan kun je in het nawoord terugblikken welke uitdagingen jullie hebben gehad en hoe de samenwerking verder is verlopen.
Je kunt daarnaast schrijven over:
- Wat je van tevoren hoopte te leren van het schrijven van je scriptie en/of werkstuk.
- Wat je daadwerkelijk hebt geleerd, en in hoeverre het eerste punt dus gelukt is.
- Mensen die je nog speciaal wilt bedanken en dat nog niet in het voorwoord hebt gedaan.
Belangrijk om te weten is dat het nawoord niet de plek is om conclusies te trekken. Dit moet in je werkstuk of verslag zelf. Het nawoord maakt geen onderdeel uit van het inhoudelijke deel van je scriptie of werkstuk. Je stuk zou ook volledig moeten zijn zonder nawoord.
Een lang verhaal kort: het nawoord is een plek voor reflectie. Bij veel opdrachten voor school en studie wordt het schrijven van een nawoord verplicht gesteld en dat is ook terecht. Een docent of beoordelaar wil natuurlijk graag weten wat je geleerd hebt en hoe dat ging. Het is dan ook belangrijk om het nawoord serieus te nemen.
Voorbeeld nawoord
We laten nu een voorbeeld zien van een nawoord. Dit voorbeeld nawoord kun je gebruiken als inspiratiebron. We zouden zeker niet aanbevelen om dit letterlijk te kopiëren, want als je docent of beoordelaar daar achter komt dan krijg je waarschijnlijk geen hele goede beoordeling.
Voorbeeld 1
Nawoord
Ik heb het schrijven en onderzoeken voor mijn werkstuk als erg leerzaam ervaren. Ik ben zeer trots op de uitkomst en ben ook blij dat er nu een einde komt aan deze fase.
Het oorspronkelijke idee dat ik had over mijn werkstuk had is gaandeweg veranderd. In plaats van een aantal mensen te interviewen, heb ik gekozen voor een enquête naar een grote groep mensen. Zo kreeg ik meer data tot mijn beschikking en was het makkelijker om een conclusie te trekken.
Ik vond het niet makkelijk om tijdens het schrijven van plan te veranderen, maar het heeft zich mijn inziens zeker uitbetaald.
Janneke Savenije
5 februari 2021, Breda
Voorbeeld 2
Wij hebben het alle drie heel erg interessant en leerzaam gevonden om dit werkstuk te schrijven. Vooral de technische onderdelen vonden wij erg interessant.
Op het begin hebben wij een plan van aanpak ontwikkeld. Wat enorm beviel was dat iedereen in onze groep zich aan alle deadlines heeft gehouden. Hierdoor hebben we steeds het momentum weten te behouden om tijdig tot een goed eindresultaat te komen.
Het verkrijgen van alle benodigde informatie ging in eerste instantie nog wat moeizaam. Echter, nadat wij contact hebben opgenomen met het CBS, kregen wij al snel alles toegestuurd. Wij willen Boris Welkens dan ook hartelijk bedanken voor zijn hulp. Daarnaast willen wij onze docent, mevrouw Gulpers bedanken voor haar positieve input gedurende het hele project.
We hebben voor het eerst in de praktijk kunnen ervaren wat we al een tijd lang aan het leren waren. Mede daardoor hebben wij dit project als bijzonder leerzaam ervaren.
Verschil tussen voorwoord en nawoord
Het verschil tussen een voorwoord en een nawoord is de inhoud. In een voorwoord schrijf je op waarom je dit werkstuk of deze scriptie schrijft, en wat de aanleiding was voor het schrijven. Een nawoord daarentegen is juist bedoeld voor reflectie en het danken van derden.
Geef een reactie