Ben je op zoek naar een voorbeeld ontslagbrief in Word-formaat? Een Word-voorbeeld van een ontslagbrief zullen we je op deze pagina geven als gratis download. Je moet in dit bestand natuurlijk wel nog het een en ander aanpassen voordat je deze ontslagbrief ook daadwerkelijk verzendt. Klik op de knop hierbeneden om het voorbeeld te downloaden in Word-formaat.
We geven nu meer toelichting bij de ontslagbrief en algemene tips voor de procedure rondom het ontslag nemen.
Inhoud
De tekst uit het voorbeeld ontslagbrief Word-bestand (.docx)
Het Word-bestand bevat de onderstaande ontslagbrief:
23 november 2022
Dhr. F. Janssen
Coolsingel 1
2011 AB Rotterdam
Betreft: Beëindiging arbeidsovereenkomst
Geachte heer Janssen, beste Freek,
Middels deze brief deel ik u mede dat ik mijn dienstverband per 1 januari 2023 opzeg, en daarmee mijn ontslag aanbied. Hierbij neem ik de opzegtermijn van één maand in acht.
Graag ontvang ik van u een bevestiging van ontvangst van dit schrijven. Ook ontvang ik graag meer informatie over de verdere afhandeling. Uiteraard sta ik ook open voor een gesprek waarin ik mijn ontslag verder toelicht.
Ik wil u en alle collega’s hartelijk bedanken voor de prettige samenwerking in de afgelopen jaren.
Hoogachtend,
Dhr. J.C. Joosten
Kalverstraat 1
1012 NX Amsterdam
Dit voorbeeld Word-bestand kun je natuurlijk gratis gebruiken voor jouw eigen ontslagbrief, maar je moet hierin wel bepaalde zaken aanpassen. Die verschillende zaken lichten we hierbeneden verder toe.
Opzegtermijn
De opzegtermijn die we in het voorbeeld hierboven hebben genomen is de wettelijke termijn van één maand. In de meeste gevallen is dit de opzegtermijn. Het kan echter voorkomen dat je met je werkgever een andere opzegtermijn hebt afgesproken in je arbeidsovereenkomst. Het is belangrijk om hier goed op te letten voordat je ontslag neemt én al helemaal voordat je een contract tekent voor een nieuwe baan.
Rekenvoorbeeld:
Als je op 1 januari 2023 wilt beginnen met je nieuwe baan, en je hebt een opzegtermijn van één maand, dan moet je uiterlijk op 30 november 2022 je ontslagbrief indienen.
De opzegtermijn bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (ook wel “vast contract” genoemd) is vaak één of twee maanden. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (zoals een “jaarcontract”) kan het ook zo zijn dat niet tussentijds mag opzeggen. Dit mag dan alleen als er een opzegbeding in je tijdelijke contract staat.
Toon van de brief
De toon die we in het voorbeeld hebben gebruikt, is behoorlijk formeel. We spreken de leidinggevende met “u” aan. Als jouw leidinggevende iemand is waarmee je dagelijks werkt, dan is dit misschien wat “afstandelijk”. Als je normaal ook “je” en “jij” zegt, dan raden we aan om dit óók in je ontslagbrief te doen. Gebruik dan ook gewoon de voornaam van de persoon. Je kunt je brief of e-mail dan bijvoorbeeld beginnen met “Beste Freek”.
Naar wie stuur je de ontslagbrief?
De ontslagbrief stuur je in principe naar je leidinggevende. Bij een groter bedrijf zul je deze eventueel ook naar de HR-afdeling moeten verzenden.
Wij adviseren altijd om in de ontslagbrief te vragen om een ontvangstbevestiging. Zo kan er achteraf geen discussie ontstaan over het al dan niet “geldig” zijn van het ontslag. Een ontslagbrief is immers alléén geldig als deze ook door de tegenpartij ontvangen is.
Kan ik ontslag nemen per e-mail?
Ja, je kunt ook per e-mail ontslag nemen. Dit is geen enkel probleem. Het is wel belangrijk dat je kunt aantonen dat de tegenpartij jouw ontslagbrief ook daadwerkelijk heeft ontvangen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de ontslagbrief niet vanaf je werk-mailadres te sturen, maar je privé-mail (eventueel met je werkadres in CC). Het is belangrijk dat je altijd vraagt om een ontvangstbevestiging zodat je bewijs hebt dat jouw ontslagbrief goed is ontvangen.
Tip:
Als je een goede relatie hebt met je werkgever en/of leidinggevende, dan raden wij aan om niet zomaar “uit het niets” een ontslagbrief te versturen. Je kunt dan beter een kort gesprek inplannen waarin je het persoonlijk aan je werkgever vertelt, en dan direct ook je ontslagbrief overhandigt (of aankondigt dat je deze per e-mail gaat versturen). Dit komt veel vriendelijker over dan zomaar een brief versturen.
In het geval van conflict
Als je in conflict bent met je werkgever, en je wilt zeker weten dat je geen problemen ervaart rondom je ontslag, dan is het soms slim om een aangetekende brief te versturen. Dit kost €9,05 maar biedt nét die extra zekerheid. Je krijgt dan namelijk van PostNL het bewijs dat jouw brief is aangekomen bij de ontvanger.
Een aangetekende brief doe je uiteraard alléén als het echt niet anders kan. Als je een goede relatie hebt met je werkgever, dan is dit helemaal niet nodig.
Tot slot
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er zaken om rekening mee te houden bij het ontslag nemen. Zo moet je zorgen dat je de opzegtermijn respecteert, en dat je zeker weet dat jouw werkgever je ontslagbrief in goede orde ontvangt.
Ook is het belangrijk om te weten dat je het beste eerst even een gesprekje kunt inplannen, in plaats van zomaar een brief te versturen. Dit zal zeker gewaardeerd worden en zorgt ervoor dat je de arbeidsrelatie op een goede, positieve manier kunt afsluiten.
Heb je nog vragen over het ontslag nemen? Laat dan gerust een reactie achter onderaan deze pagina.
Frank zegt
Wat een fijn artikel, bedankt voor de goede tips!
voorbeeldtekst.nl zegt
Dat is fijn om te horen, Frank! Bedankt voor je reactie 🙂