Voorbeeldbrief opzeggen huur (door huurder)

Voorbeeldbrief opzeggen huur door huurder

Wil je de huur opzeggen van een kamer, studio, appartement of huis dat je huurt van een huisbaas of bedrijf? Op deze pagina leggen we je uit hoe je de huur kunt opzeggen en wat daar allemaal bij komt kijken.

Huur opzeggen: waar moet je aan denken?

Bij het opzeggen van je huur, is er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo moet je je houden aan de opzegtermijn die je bent overeengekomen met je verhuurder. Veel huurobjecten hebben bijvoorbeeld een minimale huurperiode van één jaar. Je kunt je huur dan wel opzeggen, maar dan gaat dit pas in vanaf het einde van dat jaar. Je bent dan dus verplicht te betalen voor de rest van dat jaar, tenzij je met je verhuurder een regeling kunt treffen.

Heb je een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd? Dan is deze vaak per maand opzegbaar. Dit houdt in dat als jij per 1 januari wilt opzeggen, dat je dan uiterlijk op 30 november dit moet laten weten.

Let op: De opzegtermijn mag voor de huurder nóóit langer zijn dan de periode waarover huur wordt betaald. Dat betekent dat als jij je huur per maand betaalt, de opzegtermijn maximaal één maand mag bedragen.

Behalve de opzegtermijn is ook de borg belangrijk om niet te vergeten. Veel huurders hebben bij de aanvang van het huren een bedrag als borg betaald aan hun verhuurder. Dit bedrag is bedoeld om de verhuurder te beschermen tegen “onbetrouwbare” huurders die eventueel schade aanrichten of opeens vertrekken. Als jij je woning netjes en onbeschadigd achterlaat, dan heb jij natuurlijk recht om je gehele borg terug te ontvangen. Dit moet de verhuurder jou dan overmaken binnen 30 dagen na de einddatum.

Voorbeeld brief huur opzeggen door huurder

We laten nu een voorbeeld-brief zijn die je kunt gebruiken om je huur op te zeggen. Let er wel op dat je deze brief aanpast aan jouw situatie.

Amsterdam, 13 november 2022

Betreft: Opzeggen huurovereenkomst

Geachte mevrouw Gerardsen,

Sinds 1 februari 2020 huur ik bij u een kamer aan de Leidsestraat 30 in Amsterdam.

Via deze brief zeg ik de huur op per 1 januari 2023. Ik houd hierbij rekening met de opzegtermijn van één maand.

Ik wil graag een afspraak met u maken voor het opleveren van de kamer.

Daarnaast verzoek ik u vriendelijk om de betaalde borg (à 750 euro) binnen 30 dagen na afloop van het huurcontract aan mij terug te betalen. Dit kan op mijn bankrekeningnummer NL22INGB0001234567.

Graag ontvang ik een schriftelijke bevestiging dat u deze huuropzegging heeft ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Peter Gijpsma

In het geval van conflict

Heb je een conflict met je huisbaas en/of verhuurder? Dan is het belangrijk dat je bij het opzeggen van je huur slim te werk gaat.

Je wilt bijvoorbeeld niet dat er verwarring ontstaat over jouw opzegging. Verstuur je huuropzegging daarom schriftelijk en het liefst per aangetekende post. Je hebt dan achteraf bewijs dat de verhuurder jouw opzegging ontvangen heeft.

Je hebt als huurder een hoop rechten, maar je moet de woning uiteraard wel schoon achterlaten. Ook is het belangrijk dat je dagelijks onderhoud hebt gedaan (zoals het schoonmaken van de badkamer) en andere dingen. Natuurlijk kan het niet zo zijn dat een oud pand met een 20 jaar oude badkamer er nog “spik en span” uit ziet. Van jou als huurder wordt echter wel verwacht dat er een minimaal niveau van onderhoud wordt gepleegd.

Meer informatie

Als je er niet uit komt samen met de verhuurder, dan zul je als huurder verschillende opties hebben. Het ligt net aan de situatie die op jou van toepassing is, maar je kunt soms kiezen voor rechtsbijstand. Dit is vooral handig als je er samen met de verhuurder niet uit komt.

We raden wel altijd aan om éérst het gesprek aan te gaan met je verhuurder. Probeer hierin redelijk te blijven en verwacht dit ook van de verhuurder. Mocht je er dan écht niet uit komen, dan is er sprake van een geschil. Jij en de verhuurder kunnen de zaak dan voorleggen aan de kantonrechter. Meer informatie daarover vind je op Rechtspraak.nl.


Deze pagina werd gepubliceerd in november 2022.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *