Motivatiebrief voorbeeld

Een motivatiebrief schrijven is niet voor iedereen even makkelijk.

Wanneer je gaat solliciteren voor een nieuwe baan, ontkom je er vaak niet aan om een motivatiebrief te schrijven. Maar het tikken van een goede, originele motivatiebrief valt niet mee! Het is bijvoorbeeld lastig om zo een zakelijke brief te schrijven, zonder direct te serieus over te komen. Je wilt niet onpersoonlijk overkomen, maar ook weer niet te luchtig. Al met al komt er nog behoorlijk wat bij kijken om zo’n brief te schrijven. We laten je daarom op deze pagina een motivatiebrief voorbeeld zien.

Veel sollicitanten kijken er enorm tegen op om zo’n motivatiebrief te moeten schrijven. Het valt veel mensen niet mee. Je krijgt natuurlijk ook maar één kans om de motivatiebrief goed op te schrijven. Je kunt niet meerdere motivatiebrieven naar dezelfde werkgever sturen, dus je brief moet in één keer goed zijn.

Bij een goede motivatiebrief gaat het er om dat deze persoonlijk is, geen taal- en spelfouten bevat én overtuigend is.

Het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief

Wat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief? Dat is een goede vraag, en je zult er zeker tegenaan lopen bij het schrijven. We zullen het proberen in een korte zin uit te leggen:

  • De sollicitatiebrief is bedoeld als toelichting bij je CV. Je geeft hierin aan wat je in vorige functies hebt gedaan en hoe je loopbaan tot nu toe is gegaan.
  • Een motivatiebrief draait veel meer om “waarom”. Waarom wil je ergens werken, en waarom denk je dat jij de juiste persoon bent voor de betreffende functie?

Nu je het verschil weet tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief, kunnen we gaan kijken naar een voorbeeld-brief.

Motivatiebrief voorbeeld

We laten nu een voorbeeld zien van een goede motivatiebrief. Je zult zien dat deze professioneel is geschreven, maar wel met genoeg persoonlijke informatie. Je zult de potentiële werkgever als het ware “warm” moeten maken voor jouw komst. Het doel van de motivatiebrief is dat je de werkgever voldoende overtuigt om jou uit te nodigen voor een gesprek.

Daan-Jan Jacobs
Breestraat 14
2322 AB Leiden

T-Mobile Leiden
T.a.v. de heer Geertruida
Haarlemmerstraat 1
2323 BA Leiden

Leiden, 4 maart 2021

Betreft: motivatie voor de functie van verkoper

Geachte heer Geertruida,

Op uw website vond ik een vacature voor verkoopmedewerker bij de T-Mobile winkel in Leiden. Er werd in de vacature gesproken over “unlimited praatjes maken met klanten”. Bij het lezen van deze vacature was ik direct overtuigd. Als echte praatjesmaker heb ik de vaardigheden in huis om er een succes van te maken. Door middel van deze brief wil ik mijn sollicitatie motiveren.

Ik ben al sinds ik een mobiele telefoon heb klant van T-Mobile. Ik weet alles van de abonnementen en daarnaast ben ik een enorme fan van gadgets zoals smartphones en smartwatches. Doordat ik zelf zo in het product geloof en overtuigd ben van de toegevoegde waarde, ben ik uitermate geschikt om dit enthousiasme over te brengen op T-Mobile’s (potentiële) klanten.

Tijdens mijn sales-opleiding aan het MBO Rijnland heb ik geleerd hoe ik een gesprek voer met potentiële klanten. Dit geeft mij veel energie en tijdens mijn stage bij Rijnland Dienstverlening B.V. kwam ik er achter dat ik er ook heel erg goed in ben.

Ik ben er voor de volle 100% van overtuigd dat ik de juiste persoon ben voor deze functie. Ik zou deze brief graag verder toelichten in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

[handtekening]

Daan-Jan Jacobs

Zoals je kunt zien in de voorbeeldbrief hierboven, is het van belang dat je in de motivatiebrief niet te uitgebreid stil staat bij je werkervaring en studies. Je mag ze natuurlijk wel benoemen, maar voor de uitgebreide uiteenzetting is de sollicitatiebrief bedoeld. De motivatiebrief blijft dicht bij jou als persoon. Je gaat in op waarom jij deze functie ambieert én waarom jij er geschikt voor bent.

Aan het eind van de motivatiebrief is het van belang dat je duidelijk vraagt om een vervolgstap. In het voorbeeld hierboven vraag je nadrukkelijk om een gesprek om jezelf toe te lichten. Als de werkgever – op basis van jouw CV en brieven – geïnteresseerd is, zul je ongetwijfeld uitgenodigd worden.

Meer informatie

Je kunt de motivatiebrief natuurlijk per e-mail sturen. Het is tegenwoordig heel normaal om via e-mail te solliciteren. Het beste is om je CV dan als bijlage mee te versturen, óók als de werkgever deze al via een andere weg heeft ontvangen.

Handig?


Deze pagina werd gepubliceerd in november 2020.